Waarom twee konijnen nemen in plaats van een?

Konijnen zijn echte groepsdieren. Om die reden is de voorkeur ook om minimaal twee konijnen bij elkaar te zetten als je graag konijnen wilt. Maar wat is hiervoor de beste combi? Hoe oud moeten ze zijn? Mannetje met een vrouwtje? Twee mannetjes? Twee vrouwtjes? Wij leggen het je uit

Voordat je konijnen koopt is handig om na te denken wat het handigste is om bij elkaar te zetten. Want niet elke combinatie zal goed gaan uitpakken.


Combinatie van konijnen

De combinatie wat het beste gaat werken is een mannetje en vrouwtje van dezelfde leeftijd. Let er wel op dat de uitdrukking ‘tekeer gaan als konijnen’ echt is. Wil je dus geen gezinsuitbreiding zorg er dan voor dat het mannetje wordt gecastreerd. Dit kan vanaf vier / vijf maanden oud. Let er wel op dat hij al na drie tot vier maanden geslachtsrijp is.

Mocht je toch liever twee vrouwtjes of twee mannetjes willen kan dit uiteraard ook. Alleen is de kans dat ze gaan vechten erg aanwezig. Dit komt vooral voor bij volwassen mannetjes. Als je kiest voor twee mannetjes raden wij wel aan ze te castreren. Hier worden ze een stuk minder agressief van. Om vechtpartijen te voorkomen is een grote ren ook belangrijk. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar even kunnen vermijden.

 

Laten wennen van de konijnen

Het laten wennen van twee konijnen is een van de belangrijkste delen om te zorgen dat ze een goede band met elkaar krijgen. Zorg ervoor dat je een groot neutrale ruimte hebt met wat spulletjes waar ze zich achter kunnen schuilen. Leg wat hooi neer en bakjes met eten en drinken. Hierdoor hebben ze een prettige situatie waar ze rustig aan elkaar kunnen wennen. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van konijnen?

Konijnen zijn erg geliefd in Nederland,  ze worden gezien als de ultieme knuffeldieren voor in huis. Er wordt alleen vaak niet goed overwogen of ze wel echt goed bij jou thuis passen. Dit komt omdat het niet veel geld kost. Maar het kost wel een heleboel tijd. 

Meer lezen? bekijk het via de onderstaande knop.