Je huisdier opzoeken of als vermist opgeven

Is jouw huisdier geregistreerd in de PetBase databank? Is jouw huisdier helaas vermist? Grote kans dat hij/zij al gevonden is!

Wil je alleen controleren of jouw gegevens nog kloppen? Door het chipnummer van je dier hier in te vullen kan jij je huisdier opzoeken of vermist melden.

Je huisdier opzoeken na vermissing

Jaarlijks raken ruim 13.000 huisdieren vermist. Dit zijn voornamelijk katten. Om deze huisdieren weer zo snel mogelijk thuis te krijgen, is het chippen en registreren van je huisdier van belang. Op het moment dat er na het chippen een correcte registratie heeft plaatsgevonden, kan je in jouw persoonlijke PetBase account het dier als vermist opgeven. Ook willen wij iedereen graag helpen met het terugvinden van hun huisdier. Daarom hebben wij enkele tips voor als je huisdier vermist is geraakt. Deze vindt je via de onderstaande knop:

Je huisdier nog niet geregistreerd?

Registreren van jouw huisdier is belangrijk, voor honden zelfs wettelijk verplicht. Het registreren van je huisdier zorgt ervoor dat hij snel met je herenigd kan worden bij vermissing.

In Nederland hebben meer dan 4 miljoen huishoudens één of meer huisdieren. De meeste mensen hebben een kat of een hond. Dagelijks raken veel van deze dieren vermist.
Voordat je dier geregistreerd kan worden heeft het een chip nodig. Deze kan gezet worden door een chipper of een dierenarts.

Je huisdier registreren bij PetBase

PetBase is een door de overheid erkende dierendatabank. Sterker nog, wij zijn de veiligste dierendatabank van Nederland. Alle dieren die bij PetBase zijn geregistreerd kunnen worden teruggevonden in binnen- en buitenland. Dit vergroot de kans dat je huisdier wordt teruggevonden aanzienlijk. 

Registreer je huisdier makkelijk binnen 2 minuten en zie al je huisdieren terug in 1 account. 

Verhuizing huisdier

Als je gaat verhuizen, verhuist jouw huisdier natuurlijk met je mee. Het duurt een tijdje voordat jouw huisdier gewend is aan zijn/haar nieuwe thuis en de weg terug weet te vinden als het dier buiten loopt. Het gebeurt dan ook vaker dat een huisdier vermist raakt na een verhuizing. Zorg dat je jouw verhuizing hebt doorgegeven bij PetBase. Met ons “Pluspakket” kan je dit van tevoren regelen en jouw verhuisdatum met adres doorgeven.

Uiteraard geldt dit niet alleen voor de periode na de verhuizing. Jouw gegevens moeten altijd up-to-date zijn zodat de hulpdiensten je met jouw dier kunnen herenigen. Wijzigingen kunnen gratis doorgevoerd worden bij PetBase.

Regels honden chippen en registreren

Sinds 2013 moeten alle honden, die in Nederland geboren of geïmporteerd zijn, worden gechipt en geregistreerd. Deze wetgeving is gemaakt om kwaadwillende fokkers en handelaren tegen te gaan. Deze fokkers en handelaren verkopen vaak zieke honden met vervalste papieren. Controleer daarom altijd bij aankoop van een pup of hij een geldige chip en geldig paspoort heeft.

In Nederland moet de hond binnen 7 weken worden gechipt. Bij import moet dit binnen 14 dagen na aankomst in Nederland. In beide gevallen moet de hond ook geregistreerd worden bij een erkende dierendatabank.

PetBase is één van deze door de overheid erkende dierendatabanken. 

honden penning

Katten- en honden penning

Andere dieren chippen

De meest dieren die worden gechipt zijn katten, honden en paarden. Maar er kunnen ook andere dieren worden gechipt zoals konijnen, papegaaien, fretten, slangen, schildpadden, koikarpers en slangen. 

Deze dieren kunnen allemaal weglopen, wegvliegen of kunnen gestolen worden. Daarom is het chippen van andere dieren net zo belangrijk als het chippen van honden, katten en paarden. Door de juiste combinatie van een chip met een correcte registratie bij PetBase, kan jouw dier bij vermissing namelijk weer worden opgespoord. Je huisdier opzoeken kan met enkele stappen die je kan vinden op de volgende pagina:

Veelgestelde vragen

Jouw hond of kat vermist melden is eenvoudig in PetBase. Zoek je registratie op via Chipnummer zoeken. Vul op deze pagina het 15 cijferige nummer op van de chip en klik op de knop ‘Zoeken’. Daarna zie jij je diergegevens staan en klik dan op ‘Inloggen en wijzigen’. Heb je een Mijn PetBase account dan kan je via ‘Mijn dieren’ jouw huisdier selecteren en daar uw vermist melding doen. Uitgebreide help kan je vinden op onze support pagina

Je kan zelf aangeven dat een dier overleden is door het chipnummer op te vragen en in te loggen in jouw account. Daar kan je het dier als overleden melden in de databank. 

Klik op gegevens wijzigen in het menu, log in met chipnummer- en registratie-/formuliernummer en geef uw voorkeur op. jouw persoonlijke gegevens worden alleen getoond als men zoekt op het 15-cijferig chip-/chipnummer en wanneer u gekozen heeft voor vrijgave. Als je niet kiest voor vrijgave, dan worden de gegevens van de aanmeldende instantie getoond bij opvraging. Houd er rekening mee dat deze instantie alleen op bepaalde dagen en uren open kan zijn. Als je dus niet heeft gekozen voor vrijgave en het dier  ‘s avonds of ‘s nachts gevonden wordt, ben je niet direct te benaderen!  

Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan verder op de volgende pagina of op onze support website: