Huisdier vermist

Jaarlijks raken ruim 13.000 huisdieren vermist. Dit zijn voornamelijk katten. Om deze huisdieren weer zo snel mogelijk thuis te krijgen, is het chippen en registreren van je huisdier van belang. Op het moment dat er na het chippen een correcte registratie heeft plaatsgevonden, kan je in jouw persoonlijke PetBase account het dier als vermist opgeven.

Je huisdier vermist: Wat kan je doen?

Op het moment dat je huisdier vermist is, is het van belang dat dit in je persoonlijke PetBase account wordt aangegeven. Om de zoektocht naar je huisdier zo snel mogelijk te laten verlopen, is het ook slim om je vermissing door te geven op Amivedi.nl.

Is je huisdier zonder chip vermist? Dan is het handig om de vermissing te verspreiden via bijvoorbeeld sociale media. Zorg er wel voor dat er dan een foto wordt bijgevoegd, zodat de medemens weet om welk dier het gaat. Ook kan je Amivedi.nl in de gaten houden of geregistreerd wordt dat het dier gevonden is. Dit is een voorbeeld van een website waar gevonden dieren worden opgezet. Hier zullen er vast nog meer van zijn in jouw regio.

Huisdier vermissingen

Katten- en hondenpenning

Huisdier vermist

Kat vermist, wat nu?

Wat kan je in zo’n situatie het beste doen? Hieronder hebben wij een aantal stappen die je kan ondernemen. Dit zijn een aantal dingen die je kan doen:

Kat vermist opgeven
Begin met het inloggen in je PetBase account. Hier is het zaak om je kat vermist op te geven. Hierdoor weten dierenhulpinstanties, zoals de dierenambulance en dierenartsen, dit ook wanneer ze de kat vinden.

Rondje lopen door de buurt
Loop daarna even een rondje door de buurt. Roep ondertussen zijn naam in de hoop dat hij daar op af gaat. Het is handig om iets mee te nemen wat geluid kan maken wat de kat kan herkennen. Bijvoorbeeld een bepaald speeltje of een zakje met eten. Dit geluid hoort een kat heel goed en komt daar dan meteen op af.

Maak een vermist poster
Maak zo snel mogelijk een “VERMIST”-poster. Gebruik hierbij foto’s van je kat en geef duidelijk aan wanneer en waar je kat is verdwenen. Vermeld ook je contactgegevens, zodat mensen je kunnen bellen als ze iets hebben gezien. Hang de posters op in de buurt, bijvoorbeeld in supermarkten, op de hoek van de straat, in winkels en op openbare plaatsen.
Let wel op: je mag niet overal posters ophangen en je kunt zelfs een boete krijgen als je dit doet.

Geef de moed niet op!
Geef vooral de hoop niet op. Sommige vermiste katten komen na dagen, weken of zelfs maanden weer thuis. Blijf zoeken en houd de posters op de juiste plaatsen hangen! Hierdoor zal de vermissing van je kat hopelijk snel weer goed komen.

Hond vermist, wat nu?

Als jouw hond vermist is, kan dat een hele nachtmerrie zijn. Gelukkig komen de meeste honden na een paar uur veilig thuis, maar helaas is dat soms niet het geval. Wat moet je dan doen? Wij geven hieronder een paar tips over wat je kunt doen als je hond vermist is.

Hond vermist opgeven
Begin met het inloggen in je PetBase account. Hier is het zaak om je hond vermist op te geven. Hierdoor weten dierenhulpinstanties, zoals de dierenambulance en dierenartsen, dit ook wanneer ze de hond vinden.

Ga zelf zoeken in je woonomgeving!
Zoek in de directe omgeving naar garages, tuinen en parkeerplaatsen waar je huisdier mogelijk naartoe is gegaan. Kijk ook in bomen als je een kat hebt. Bel bij buren aan om te vragen of je huisdier misschien bij hen is.
Let op: heb je een hond of kat? Dan willen deze soms teruglopen naar hun oude huis. Zorg dat oude buurtgenoten op de hoogte zijn van je vermiste huisdier en hang daar ook posters op.

Roepen en geluiden maken die ze herkennen
Roep en maak geluiden als je huisdier vermist is. Doe dit vroeg in de ochtend of laat in de avond, want dan is het rustiger en zal je huisdier minder bang zijn en sneller reageren. Maak vooral geluiden waar je huisdier normaal gesproken op reageert, zoals zijn naam of bepaalde geluidjes.

Laatste plek
Vaak gaan honden terug naar de plek waar ze hun baasje voor het laatst hebben gezien. Je kunt iets achterlaten wat ze mogelijk herkennen, zoals een t-shirt met jouw geur, een speeltje of je auto.

 
Huisdier vermist

Maak vermissingposters!
Maak posters of flyers waarin je vermeldt dat je huisdier vermist is. Zorg ervoor dat de poster duidelijk is en de juiste informatie bevat, zoals: een beschrijving en foto van je huisdier, de plaats en datum waarop het vermist is, en jouw eigen contactgegevens. Hang de posters op in de omgeving waar je je huisdier het laatst hebt gezien, maar ook op plekken waar veel mensen komen, zoals het station, bus- of tramhaltes, parken, supermarkten en lantaarnpalen. 
Let wel op: je mag niet overal posters ophangen en je kunt zelfs een boete krijgen als je dit doet.

Vespreid op social media dat je hond vermist is
Plaats op social media – zoals Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn – berichten over dat je huisdier vermist is. Vermeld hierin dezelfde informatie als op de poster en vraag mensen of ze willen helpen zoeken.

Huisdier vermissingen

Vermissing huisdier opgelost: en nu?

Op het moment dat je kat gevonden wordt, gaat de desbetreffende zorgverlener op zoek gaan naar het chipnummer. Dit doen ze door middel van een speciale chipreader. Als de kat gechipt is geeft de chipreader het chipnummer aan, waarna de zorgverlener op zoek kan gaan naar de eigenaar van het dier. Is dit niet het geval kan de zorgverlener helaas weinig eraan doen. Ze zullen de gevonden kat naar een asiel brengen. 

Op het moment dat er een vermiste hond wordt gevonden kunnen zorgverleners er al vanuit gaan dat de hond is gechipt. Dit is namelijk sinds 2013 verplicht. Het achterhalen van het chipnummer doen ze op dezelfde manier. De eigenaar van de hond zoeken ze op via een Chipnummer controle waarin ze alle informatie te zien krijgen. De eigenaar van het huisdier kan zelf bepalen welke informatie daar te zien is.

PetBase is aangesloten bij Europetnet.com, waardoor je kat ook in andere Europese landen op te sporen is.

Meld vermissing altijd bij Amivedi.nl

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase