Waar moet je op letten bij de aanschaf van konijnen?

Konijnen zijn erg geliefd in Nederland, ze worden gezien als ultieme knuffeldieren voor in huis. Alleen wordt er vaak niet goed overwogen of ze wel goed bij je in huis passen.

Dit komt door de enorm lage aanschafprijs, en lage maandelijkse kosten. Het kost misschien niet zoveel geld, maar zeker wel tijd! Tijd is een factor wat men vaak over het hoofd ziet, na een paar maanden is het ‘nieuwe’ er vanaf en wordt er minder naar omgekeken. Maar het konijn blijft zijn dagelijkse verzorging nodig hebben! Dit resulteert tot een aanschaf waar je spijt van hebt gekregen.

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen mocht je het overwegen is welke konijn het beste past bij jou. Als we kijken naar karakter zal het niet zo heel veel uitmaken wat voor konijn je neemt, het blijven allemaal leuke knuffelmaatjes. Het grote verschil zit hem in het formaat van de konijn, koop je een kleine konijn dan zijn hij wel in elk hok prima kunnen leven. Maar koop je bijvoorbeeld een Vlaamse Reus dan moet je een veel groter hok nemen, anders krijgt hij te weinig beweging.

Voeding speelt ook een grote rol, een groot konijn eet nou eenmaal meer dan een klein konijntje. Houd dus zeker rekening met een hogere kostenpost mocht je kiezen voor een groot konijnenras, want een groot konijn eet zeker vijf keer meer dan een klein konijn.

Konijnen zijn erg sociale dieren, en leven in kolonies. Om ze gelukkig te houden hebben ze een maatje nodig. Hier kan hij leuk mee spelen of lekker tegenaan komen liggen. Schaf daarom bij voorkeur twee konijnen aan in plaats van een.

nl_NLDutch

Inloggen