Nieuws van Petbase

Borsttuig veiliger voor honden!

Roeland Wessels, een dierenarts uit Nijmegen, dringt erop aan dat de traditionele halsband voor honden wordt afgeschaft. Ondanks dat de meeste honden aan de lijn worden gehouden tijdens het uitlaten, kan het gebruik van een halsband ongemakkelijk aanvoelen en zelfs gevaarlijk zijn. Wessels hoopt dat iedereen uiteindelijk zal overstappen op het gebruik van een borsttuig.

Lees meer

Herkent uw kat uw hoog kattenstemmetje? Factcheck!

Wist je dat je kat jouw stem kan herkennen? Volgens een recente Franse studie zijn katten in staat om het stemgeluid van hun eigenaar te onderscheiden van dat van vreemden. Dit betekent dat jouw kat weet wanneer je tegen haar praat!

Maar betekent dit ook dat katten sterker reageren op babytaal en hoog kattenstemmetje? Het onderzoek toont aan dat katten inderdaad gevoeliger zijn voor hoge geluiden, die worden geassocieerd met hun prooidieren. Het is echter belangrijk om op te merken dat de claim dat katten sterker reageren op babytaal en het onderscheid maken tussen hun eigenaar en vreemden niet helemaal waar is.

Lees meer

Populairste kattenrassen 2022

Volgens de World Cat Fanciers Association (CFA) behoren de volgende 10 kattenrassen tot de meest populaire ter wereld. De CFA is ‘s werelds grootste organisatie voor de registratie van kattenrassen en erkent in totaal 42 verschillende rassen. In Nederland zijn er geen specifieke cijfers beschikbaar en de meeste katten in Nederland zijn geen raszuivere katten.

Het is verstandig om voordat je een kat aanschaft de raskattenwijzer te raadplegen. Net als bij hondenrassen zijn bij kattenrassen in de loop der jaren veel erfelijke ziektes gefokt

Lees meer

Met je hond op wintersport!

Het winterseizoen is ondertussen weer aangebroken! Het weer brengt kou, ijs en sneeuw met zich mee! Helaas, in Nederland is de winter niet zo wit. Zo’n 1,1 miljoen Nederlanders gaan jaarlijks op wintersport. Een hele boel hiervan hebben ook een hond. Maar wat doe je met je hond als je op wintersport gaat? Nou, neem hem gewoon mee op vakantie!

Lees meer

Alles dat je moet weten over hondenvoer

Een cruciale factor voor een gezonde hond is het verstrekken van geschikt voedsel. Echter, wat kwalificeert als geschikt voedsel? Hoe vaak en op welke tijdstippen dient een hond gevoed te worden? En wat is de meest optimale methode hiervoor? In dit artikel krijg je een volledig overzicht over het geven van voeding aan een hond. Geniet van je maaltijd, viervoeter!

Lees meer

Wanneer neem je een dierenverzekering?

Huisdieren bieden veel liefde en gezelligheid, maar de kosten kunnen flink oplopen wanneer ze ziek worden. Zelfs een kleine ingreep kan al snel meer dan honderd euro kosten, terwijl een operatie duizend euro of meer kan bedragen. Dit is vaak een groot bedrag dat niet iedereen zomaar kan betalen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, kun je je gelukkig verzekeren tegen de medische kosten voor je huisdieren.

Lees meer

Het belang van snuffelen van je hond

Maakt jouw hond tijdens het wandelen vaak stops om grondig aan struiken te ruiken? Hoewel het verleidelijk kan zijn om je hond te pushen om door te lopen, is het eigenlijk een goed idee om je hond te laten snuffelen aan alle struiken, grasveldjes en paaltjes die hij wil. Snuffelen is namelijk heel belangrijk voor je hond. In dit artikel zullen we uitleggen waarom.

Het reukvermogen van honden is geweldig. Dit komt doordat ze veel zenuwcellen en reukreceptoren in hun neus hebben. Ter vergelijking: mensen hebben ongeveer 5 miljoen reukreceptoren, terwijl honden er ongeveer 220 miljoen hebben. Hierdoor zijn honden beter in staat om verschillende geuren van elkaar te onderscheiden. Als jij een pizza eet, ruikt de hond niet alleen de geur van de hele pizza, maar kan hij ook de geuren van alle afzonderlijke ingrediënten op de pizza herkennen.

Lees meer

Hoe bescherm jij je kat tegen vlooien?

Is het mogelijk dat vlooien van kat naar kat worden overgedragen? Het is een misvatting dat vlooien van dier naar dier springen. Zodra de vlooien uit het ei komen, blijven ze gedurende hun hele leven in de vacht van jouw kat zitten. Maar de eitjes kunnen zich wel verspreiden van kat naar kat! Dit betekent dat vlooien overdraagbaar zijn, maar niet via volwassen vlooien.
Een andere misvatting is dat huiskatten die nooit buitenkomen geen vlooien kunnen krijgen. Dit is niet waar omdat de vlooieneitjes gemakkelijk worden overgedragen door mensen die wel buiten komen en de eitjes onder hun schoenzolen me naar binnen nemen.

Lees meer

Het gevaar van gratis kittens

De verleiding is groot om te reageren op een advertentie voor gratis kittens, maar wees voorzichtig! Vaak schuilt er achter deze aanbiedingen meer dan alleen een schattig gezichtje. Voordat je besluit een gratis kitten op te halen, is het belangrijk om te weten dat er vaak extra voorzichtigheid geboden is. Dit kan gaan om opvoeding, leeftijd bij verlaten van het nest, ontbreken van verzorging en inentingen, en meer. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de achtergronden van het kitten, voordat je besluit het me naar huis te nemen.

Lees meer

Wat doet een geel lintje bij honden?

Heb je al eens een hond met een geel lintje rond zijn leiband of een gele bandana om zijn nek gezien? Dit is een internationaal symbool, maar helaas weten veel mensen niet wat het betekent. 🟡

Als een hond een geel lintje om zijn hals of leiband heeft, geeft dit aan dat hij afstand nodig heeft van andere honden en mensen. Het is belangrijk om deze honden niet aan te raken of naar ze toe te lopen zonder toestemming van de eigenaar.

Lees meer