Dé leverancier van al je spullen om te chippen

PetBase levert hoogwaardige chipbenodigdheden voor huisdieren, zodat je eenvoudig en veilig dieren kan chippen. Alle gechipte dieren kunnen in de databank van PetBase worden geregistreerd

Voor de professional: Dierenarts, chipper, fokker, asiel

Voorkom fouten, bespaar tijd en doe het juiste voor de houder. 

Blauwe stip
Blauwe stip
Chips bestellen bij petbase
Kiyoh PetBase

Verplichte identificatie en registratie hond (I&R)

Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om alle honden te chippen en te registreren bij een, door de overheid aangewezen, databank zoals PetBase. Deze regels zijn aangescherpt sinds 1-11-2021. Dit identificeren en registreren (I&R) is verplicht voor alle honden die geboren zijn in Nederland of geïmporteerd zijn en heeft nu ook een EU Dierenpaspoort verplichting. Honden dienen binnen zeven weken na de geboorte gechipt te zijn en binnen acht weken na de geboorte moet de registratie rond zijn. 

Honden die naar Nederland geïmporteerd worden, dienen binnen twee weken na import geregistreerd te zijn. Alleen reeds gechipte honden met een officieel dierenpaspoort mogen Nederland binnenkomen. Een uitzondering hierop is als de hond niet langer dan drie maanden in Nederland zal verblijven.

Koop geen Hond die niet is geregistreerd en geen officieel EU dierenpaspoort heeft!

De eigenaar van een hond dient deze verplichtingen aan te gaan en is daar ook verantwoordelijk voor. Een fokker of iemand die honden importeert is de eerste Nederlandse eigenaar en moet het dier op zijn/haar naam registreren. Wisselt de hond van eigenaar? Dan kan dit gemakkelijk online gewijzigd worden in PetBase via het unieke Mijn PetBase account.

Chippen

Bestel je gewenste producten in de webshop

In de webshop kan je eenvoudig jouw dierenpaspoort, of andere producten, aanvragen en laten maken. PetBase zorgt voor een correcte levering bij jouw dierenartsenpraktijk. Wens je meer informatie over een dierenpaspoort? Of heb je vragen aan ons over de databank? Voel je vrij en neem contact met ons op via onze contactpagina. De medewerkers van PetBase zijn je graag van dienst.

Voordelen van het chippen

Het chippen van huisdieren, zoals katten en honden, zorgt ervoor dat ze altijd geïdentificeerd kunnen worden. Hierdoor kunnen vermiste huisdieren snel en gemakkelijk worden teruggebracht naar hun eigenaren. Het inbrengen van de chip is diervriendelijk en vrijwel pijnloos, met slechts een klein prikje tijdens de procedure. Het uitlezen van de chip is eenvoudig en snel, en helpt bij het snel identificeren van je huisdier in geval van verlies of diefstal. 

Bovendien heeft chippen nog meer voordelen, zoals duurzaamheid, onzichtbaarheid, fraudebestendigheid en geschiktheid voor dieren van alle leeftijden. Daarnaast opent het deuren naar speciale toepassingen, zoals kattenluikjes en etensbakken, en is het vaak een vereiste voor ziektekostenverzekeringen en internationaal reizen.

Kat dat wordt gechipt
Met dank aan Stichting ROZE

Deze organisaties gingen je voor:

Veelgestelde vragen

Elke dierenkliniek heeft een eigen UBN nummer gekregen. Dit nummer kunt u opvragen bij RVO en is nodig voor het doormelden en het bestellen van paspoorten en chips. Meer is te lezen op onze support pagina.

De ISO-normen 11784/85 vormen, in combinatie, de standaard voor elektronische dieridentificatie. ISO 11784 beschrijft de nummerstructuur (15-cijfers, eerste 3 zijn fabrikant- of landencode). ISO 11785 is het technisch concept van de chips. Alle chips die PetBase B.V. verkoopt voldoen aan deze normen.

Je kunt de registraties eenvoudig doen via onze website, zowel registraties voor hereniging als losse chip aanbrengmeldingen of paspoort uitreikingen. Maar ook direct vanuit steeds meer managementsoftware zoals Animana, Vetware, DAISY en VetBase is het mogelijk chips te registreren. Na aanmelding zijn de gegevens direct oproepbaar via onze website. Op onze supportpagina vertellen wij uitgebreid hoe de registratie van een chip gedaan moet worden.

In, onder andere, de Verenigde Staten wordt vaak gebruik gemaakt van FDX-A chipnummer. Een FDX-A chipnummer heeft een code van 10 tekens lang en bestaat meestal uit 9 cijfers en 1 letter. In Europa worden voor huisdieren altijd FDX-B chipnummers gebruikt. Deze chipnummers zijn op een vaste manier opgebouwd. Ze bestaan altijd uit 15 cijfers. De eerste drie cijfers zijn of een fabrikantnummer of een landencode. Fabrikantnummers beginnen altijd met een 9, bijvoorbeeld 945 voor FiveStar transponders. 

Meer lezen? Bekijk het op onze support site:
Support site

Als de stamgegevens (chipnummer, diersoort en bij een hond ook de geboortedatum) verkeerd zijn ingevoerd, kunnen deze niet zomaar aangepast worden. De registratie moet volledig worden teruggetrokken via het prullenbakje bij de registratie. Nadat de registratie volledig is verwijderd kan er een nieuwe registratie worden gedaan met de juiste gegevens. De niet-stamgegevens (ras, kleur, geslacht) zijn te wijzigen bij de registratie van het dier onder het kopje ‘Acties’ en vervolgens ‘Wijzigen’.

Meer lezen? Bekijk het op onze support site:
Support site

Staat je vraag hier niet tussen? Lees er meer op de volgende pagina:

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase