Chippen

Voor de Professional: arts, chipper, fokker, asiel

hond-registratie

Chipnummer opzoeken

Verplichte identificatie en registratie hond (I&R)

Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om alle honden te chippen en te registreren bij een, door de overheid aangewezen, databank zoals PetBase. Deze regels zijn aangescherpt sinds 1-11-2021. Dit identificeren en registreren (I&R) is verplicht voor alle honden die geboren zijn in Nederland of geïmporteerd zijn en heeft nu ook een EU Dierenpaspoort verplichting. Honden dienen binnen zeven weken na de geboorte gechipt te zijn en binnen acht weken na de geboorte moet de registratie rond zijn. 

Honden die naar Nederland geïmporteerd worden, dienen binnen twee weken na import geregistreerd te zijn. Alleen reeds gechipte honden met een officieel dierenpaspoort mogen Nederland binnenkomen. Een uitzondering hierop is als de hond niet langer dan drie maanden in Nederland zal verblijven.

Koop geen Hond die niet is geregistreerd en geen officieel EU dierenpaspoort heeft!

De eigenaar van een hond dient deze verplichtingen aan te gaan en is daar ook verantwoordelijk voor. Een fokker of iemand die honden importeert is de eerste Nederlandse eigenaar en moet het dier op zijn/haar naam registreren. Wisselt de hond van eigenaar? Dan kan dit gemakkelijk online gewijzigd worden in PetBase via het unieke Mijn PetBase account.

Bestel je gewenste producten in de webshop

In de webshop kan je eenvoudig jouw dierenpaspoort, of andere producten, aanvragen en laten maken. PetBase zorgt voor een correcte levering bij jouw dierenartsenpraktijk. Wens je meer informatie over het gereed maken van een dierenpaspoort? Of heb je vragen aan ons over de databank? Voel je vrij en neem contact met ons op via onze contactpagina. De medewerkers van PetBase zijn je graag van dienst.

Veelgestelde vragen

Elke dierenkliniek heeft een eigen UBN nummer gekregen. Dit nummer kunt u opvragen bij RVO en is nodig voor het bestellen van paspoorten en chips. Meer is te lezen op onze support pagina.

De ISO-normen 11784/85 vormen, in combinatie, de standaard voor elektronische dieridentificatie. ISO 11784 beschrijft de nummerstructuur (15-cijfers, eerste 3 zijn fabrikant- of landencode). ISO 11785 is het technisch concept van de chips. Alle chips die PetBase / Micpoint BV verkoopt voldoen aan deze normen.

U kunt uw registraties doen via onze website, maar ook direct vanuit steeds meer managementsoftware zoals Animana, Vetware, DAISY en VetBase. Na aanmelding zijn de gegevens direct oproepbaar via onze website.

In, onder andere, de Verenigde Staten wordt vaak gebruik gemaakt van FDX-A chipnummer. Een FDX-A chipnummer heeft een code van 10 tekens lang en bestaat meestal uit 9 cijfers en 1 letter. In Europa worden voor huisdieren altijd FDX-B chipnummers gebruikt. Deze chipnummers zijn op een vaste manier opgebouwd. Ze bestaan altijd uit 15 cijfers. De eerste drie cijfers zijn of een fabrikantnummer of een landencode. Fabrikantnummers beginnen altijd met een 9, bijvoorbeeld 945 voor FiveStar transponders. 

Meer lezen? Bekijk het op onze support site:

Als het chipnummer verkeerd is ingevoerd, kan deze niet zomaar aangepast worden. De registratie moet worden teruggetrokken via het prullenbakje in de registratie. op het moment dat de registratie is teruggetrokken kan er een nieuwe registratie worden gedaan.

Meer lezen? Bekijk het op onze support site:

Staat je vraag hier niet tussen? Lees er meer op de volgende pagina:

nl_NLDutch

Inloggen