Het chippen van een huisdier

In Nederland hebben meer dan 4 miljoen huishoudens één of meer huisdieren. De meeste mensen hebben een kat of een hond. Dagelijks raken veel van deze dieren vermist. Als een huisdier gevonden wordt is het fijn als deze snel teruggebracht kan worden naar zijn eigenaar. Dat kan door middel van het laten chippen van het dier en het registreren bij een door de overheid erkende databank.

Chippen en registeren

De dierenarts, het dierenasiel, dierenambulance of de fokker kan het dier chippen. Alleen chippen is niet voldoende, de chip dient ook goed geregistreerd te worden. Dit kan de bewuste instantie voor u doen. Alleen zo kan de chip uitgelezen worden en de gegevens achterhaald worden. U bepaalt zelf welke gegevens zichtbaar zijn als uw dier gevonden wordt.

De geregistreerde gegevens zijn bij vermissing op te vragen op deze website en te vinden via onder andere Stichting SDGN (Samenwerkende Databanken Gezelschapsdieren Nederland), Chipnummer.nl, EPN (European Pet Network) en Petmaxx. PetBase voldoet aan alle eisen die gesteld worden voor de AVG.

Meer lezen over de vermissing van huisdieren?

Hoe wordt een huisdier gechipped?

Niet iedereen mag zomaar een dier chippen. Een chip mag ingebracht worden door een dierenarts of een persoon die beroepsmatig chipt.

Een chip is eigenlijk een transponder; een langwerpig buisje van zo’n 8-12mm, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, en gemaakt van kunststof of bioglas. In dit buisje zitten een antenne (spoeltje) en een chip waarop een unieke code van 15 cijfers staat. Vandaar de naam ‘chip’. De transponders die gebruikt worden voldoen allemaal aan ISO-standaarden waardoor zij wereldwijd af te lezen zijn. Op de chip zelf staan geen adresgegevens, daarom is het belangrijk dat de chip altijd geregistreerd wordt. Zonder registratie heeft het chippen geen zin.

Met een injectienaald wordt de chip tussen de schouderbladen ingebracht. De chip wordt ingekapseld en blijft daardoor op zijn plek zitten. Het dier voelt niet meer dan een prikje vergelijkbaar met een gewone injectienaald.

 

Chipnummer zoeken

Is uw huisdier zoek? Dan is het fijn als het dier met u herenigd kan worden. PetBase registreert chipnummers van honden, katten, konijnen, fretten, paarden en alle andere dieren die gechipt kunnen worden, zodat gevonden huisdieren gemakkelijk bij de eigenaren teruggebracht kunnen worden.

Het registeren en inlezen van de chip

Zowel voor als na het chippen worden de gegevens gecontroleerd en gekeken of de chip werkt. De dierenarts kan voor u de gegevens registreren. U kunt zelf deze gegevens wijzigen en voorkeuren aangeven. U bepaalt zelf welke gegevens zichtbaar zijn als de chip uitgelezen wordt.

 

Dierenartsen, dierenasielen, dierenambulance, politie, etc. gebruiken een reader (afleesapparaat) om het nummer uit de chip op te vragen als ze een huisdier gevonden hebben. Deze reader voorziet de chip van energie waardoor het de code terug kan zenden. Er zit dus geen batterij in de chip en ook geen gps-ontvanger voor het bepalen van de locatie. De chip gaat een levenlang mee.

Verplichte identificatie en registratie hond (I&R)

Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om alle honden te chippen en te registreren bij een, door de overheid aangewezen, databank zoals PetBase. Deze regels zijn aangescherpt sinds 1-11-2021. Dit identificeren en registreren (I&R) is verplicht voor alle honden die geboren zijn in Nederland of geïmporteerd zijn en heeft nu ook een EU Dierenpaspoort verplichting. Binnen zeven weken na de geboorte dienen zij gechipt te zijn en binnen acht weken na de geboorte moet de registratie rond zijn. 

Honden die naar Nederland geïmporteerd worden, dienen binnen twee weken na import geregistreerd te zijn. Alleen reeds gechipte honden met een officieel dierenpaspoort mogen Nederland binnenkomen. Een uitzondering hierop is als de hond niet langer dan drie maanden in Nederland zal verblijven.

Koop geen Hond die niet is geregistreerd en geen officieel EU dierenpaspoort heeft!

De eigenaar van een hond dient deze verplichtingen aan te gaan en zijn daar ook verantwoordelijk voor. Een fokker of iemand die honden importeert is de eerste Nederlandse eigenaar en moet het dier op zijn/haar naam registreren. Wisselt de hond van eigenaar? Dan kan dit gemakkelijk online gewijzigd worden in PetBase via het unieke Mijn PetBase account.

nl_NLDutch