Hi huisdierbezitter, welkom!

Deze pagina geeft je zeer belangrijke informatie als huisdierbezitter. Het registreren van je huisdier is belangrijk, voor honden zelfs wettelijk verplicht. Voordat jij je dier kan registreren moet je huisdier gechipt zijn. 

Bij PetBase kan jij je huisdier binnen 3 simpele stappen registreren! 

Al vanaf € 7,50

Je huisdier registreren in 3 stappen!

Katten registreren

Je kat registreren

Het is een hele slimme keuze om je kat te chippen en registreren bij een door de overheid erkende dierendatabank. Met een goed geregistreerde kat kan jij elke nacht met een gerust hart slapen als je geliefde kat in de avond niet meer thuis komt. 

PetBase is een door de overheid erkende dierendatabank. 

Wil je meer lezen over het registreren van je kat? Lees het op de volgende pagina:

honden registreren

Je hond registreren

Sinds 2013 is het verplicht voor alle honden om binnen 14 dagen na aankoop de chip te registreren bij een door de overheid erkende dierendatabank. Door de registratie kunnen alle dierenhulpinstanties terugvinden van wie de hond is en waar hij thuishoort als je hond helaas vermist is geraakt.

Meer lezen over het registreren van je hond? Lees het op de volgende pagina: 

fretten registreren

Andere huisdieren registreren

Naast een kat of hond zijn er genoeg andere huisdieren die ook gechipt en geregistreerd kunnen worden. Deze huisdieren zijn namelijk net zo belangrijk om te registreren! 

Het registreren van andere huisdieren is heel simpel bij PetBase. Het verschilt niet veel met dat van een hond of kat. Via de volgende link kan jij makkelijk binnen 4 stappen je huisdier registreren bij de veiligste databank van Nederland!

Europetnet

Je vermiste huisdier in het buitenland weer terug via Europetnet

PetBase is aangesloten bij Europetnet! Europetnet zet zich in om huisdier door heel Europa weer terug te krijgen bij zijn thuis. Dit zorgt ervoor dat je huisdier bij vermissing ook op te sporen is door heel Europa!

Eerst chippen en dan je huisdier registreren!

Het chippen van huisdieren is een belangrijke stap in het beschermen van onze gezelschapsdieren. In Nederland wonen momenteel ruim 1,9 miljoen honden en ongeveer 3 miljoen katten. Hoewel de meeste huisdieren hun hele leven bij hun eigenaar blijven, raken er toch veel dieren vermist. In 2020 zijn er ongeveer 6.600 honden en 62.499 katten vermist geraakt. Dit kan komen door een ongeluk, zoals een openstaande deur of een ontsnapping uit de tuin, maar soms gebeurt het ook dat dieren opzettelijk worden weggegeven of gestolen.

 

Het chippen van een huisdier kan helpen om vermiste dieren weer snel en veilig terug te brengen bij hun eigenaar. Een chip is een klein buisje van 12-14 millimeter met daarin een microchip met een uniek chipnummer. Dit nummer is gekoppeld aan het registratienummer van de hond of kat en kan worden uitgelezen met een speciale chipreader. Door een goede combinatie van een chip en registratie kan de eigenaar van de hond of kat snel worden achterhaald als het dier vermist raakt.

Huisdier registratie
huisdier registreren

Waarom je kat chippen?

In 2020 werd maar 22% van de vermiste katten zonder een chip teruggevonden, in tegenstelling tot de vermiste katten met een chip waarvan 77% weer thuisgebracht werd. Dit toont aan hoe belangrijk het is om je huisdier te chippen, zodat de kans groter is dat het weer snel en veilig thuiskomt bij zijn baasje. Wij raden daarom aan om je huisdier te chippen en het registratienummer up-to-date te houden, zodat jij je huisdier snel terug kunt krijgen in geval van een vermissing.

Waarom je kat laten chippen?

Waar moet je op letten tijdens de aankoop van een pup?

Regelgeving honden chippen en registreren

Sinds 2013 moeten alle honden die in Nederland geboren of geïmporteerd zijn, worden gechipt en geregistreerd. Dit is een wetgeving die is ingevoerd om kwaadwillende fokkers en handelaren tegen te gaan. Deze fokkers en handelaren verkopen vaak zieke honden met vervalste papieren.

Het is daarom belangrijk om bij aankoop van een pup altijd te controleren of deze een geldige chip en paspoort heeft. Het chippen van een hond moet al vrij snel plaatsvinden na de geboorte of import. Na geboorte in Nederland, moet de hond binnen 7 weken worden gechipt. Bij import moet dit binnen 14 dagen na aankomst in Nederland gebeuren.

In beide gevallen moet er ook een registratie bij een erkende dierendatabank komen, zoals PetBase. PetBase is een van de door de overheid erkende dierendatabanken. Het registreren van je huisdier is belangrijk na het chippen, zonder registratie heeft de chip helaas geen nut.

regels huisdier registreren
katten chippen en registreren

kat chippen en registreren wordt verplicht!

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten dat alle huiskatten in Nederland gechipt en geregistreerd moeten worden. Het doel is om verloren katten snel terug te brengen naar hun eigenaren en zwerfkatten te identificeren als niet-gechipte dieren. Het plan wordt verder uitgewerkt en de ingang datum wordt later bekend gemaakt. 

Er wordt gemeld dat jaarlijks meer dan 60.000 katten als vermist worden opgegeven, wat een probleem is omdat de meeste katten nog niet zijn gechipt. Hierdoor is het moeilijk om de dieren terug te brengen naar hun eigenaren. De gemeenten zouden jaarlijks 4,8 miljoen euro uitgeven aan de verzorging van zwerfkatten.

Veelgestelde vragen

Een overdrachtscode is nodig om een registratie van een huisdier over te zetten op een nieuwe eigenaar. Ook wel verhuiscode genoemd en zonder deze code is het niet mogelijk om het dier op een andere houder / eigenaar te zetten. De oude eigenaar kan deze opvragen in de mijn.petbase.eu portal en deze aan de nieuwe eigenaar geven. Meer informatie kan je vinden op de PetBase support portal.  

Voor registraties die voor 9 november 2021 zijn gedaan, is een formuliernummer nodig. Registraties na deze datum kunnen werken met een Mijn PetBase account en hebben geen registratienummer meer nodig, dan werkt alles met een overdrachtscode. Zonder nummer of code kunnen er geen wijzigingen doorgevoerd worden in de databank. 

Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden op onze support site.

Een aanmelding bij één van de erkende databanken is voldoende.  Maar als jij je huisdier veilig en goed geregistreerd wilt hebben kunnen wij via een voorregistratie je huisdier aanmelden bij PetBase. Je ontvangt dan van ons de procedure om het dier in 5 minuten bij PetBase te registreren.

Lees meer op onze support site:

De instantie die u standaard ziet bij het opvragen van een chipnummer is de instantie die de chip aangemeld heeft. Deze instantie is in het bezit van het originele registratieformulier. Des gewenst kan je een andere instantie kiezen als je bijvoorbeeld van dierenarts veranderd bent. Je kunt alleen kiezen uit de bestaande aanmeldende instanties, omdat alleen deze instanties toegang hebben tot het opvragen en wijzigen van registraties.  

Bij sterilisatie wordt het dier alleen onvruchtbaar gemaakt door de eileiders af te binden. In de praktijk echter, worden vrijwel altijd de eierstokken verwijderd. Er is dan, ook bij een vrouwtje, sprake van castratie. Soms wordt ook de baarmoeder (bijvoorbeeld bij een baarmoederontsteking) compleet verwijderd.

Staat je vraag hier niet tussen? Lees er meer op de volgende pagina: