Hoeveel huisdieren vermist in 2021?

Vermiste huisdieren is een groot onderwerp. Elk jaar weer lopen er veel dieren weg van huis. Dit zorgt voor veel angst bij veel diereneigenaren. Het laatste wat je wilt, is dat je geliefde knuffeldier  ‘s avonds niet meer thuis komt. Om dit risico te verkleinen zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. De maatregel die het beste werkt is het chippen en correct registreren van je huisdier.

In 2021 zijn er 47.684 vermiste huisdieren opgegeven bij amivedi. Hiervan waren er 40.677 katten vermist. Veel vermiste katten komen vanzelf weer een keer terug. Uit onderzoek van 2021 is dit 72%. Helaas zijn dit niet alle katten. Van de overige katten is, maar 31% ooit teruggekeerd bij hun baasje.

 

Honden chippen en registeren

Sinds 2013 is het verplicht gesteld om honden te chippen en correct te registreren bij een door de overheid erkende dierendatabank. Hierdoor weten hulpverleners die vermiste dieren opvangen meteen dat elke hond is gechipt en dat ze dus makkelijker kunnen achterhalen wie de eigenaar is van het dier. Sinds 2013 worden daarom 95% van alle vermiste honden veilig teruggebracht naar hun thuis.

 

Huisdier vermissingen 2021
Huisdier vermissingen 2021

katten vermist 

Helaas is het tot op heden nog niet verplicht om je kat te chippen. Hierdoor worden helaas veel vermiste katten niet teruggebracht naar hun baasje. Van alle gevonden katten zonder chip worden, maar 22% teruggebracht naar hun baasje. In tegenstelling tot alle gevonden katten die wel zijn gechipt is 77% weer thuisgebracht. Doormiddel van dit verschil kunnen wij concluderen dat het chippen en correct registreren van je kat veel voordelen heeft.

Penning 

Om te zorgen dat je kat sneller weer thuis komt kan je ervoor kiezen om een penning te bestellen. Je kan kiezen voor een penning waarop staat dat je dier is gechipt of ergens een penning bestellen met daarom al de contactgegevens. Het nadeel van een penning is dat hij verloren kan gaan.

Meer lezen over vermiste huisdieren?

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase