Kat chippen

Je kat chippen is heel erg belangrijk, het zorgt er namelijk voor dat je huisdier weer snel thuis kan komen bij een vermissing. We hebben in Nederland bij elkaar opgeteld zo’n 27,3 miljoen gezelschapsdieren, waarvan er ongeveer 3 miljoen katten zijn die nog thuis zijn. Naar schatting lopen er nog eens 136.000 tot 1,2 miljoen katten rond die zijn verwilderd of zijn weggelopen van huis en nooit meer terug zijn gekomen. De meeste dieren die vermist raken in Nederland zijn katten. Daarom raden wij alle katteneigenaren aan om je kat te chippen. Dit zorgt ervoor dat als je huisdier vermist raakt, de kans groter is dat het wordt gevonden en weer herenigd wordt bij zijn thuis. 

Katten chippen wordt binnenkort verplicht. Maar waarom moet je kat worden gechipt? Om precies te zijn waren er 62.499 katten vermist geraakt in 2020. De kans dat je hem terugvindt zonder dat de kat gechipt is, is heel erg klein. Dit merkten we ook in 2020, waar maar 22% van de vermiste katten zonder een chip werd teruggevonden. In tegenstelling tot de vermiste katten met een chip, daarvan werden er zeker 77% weer thuisgebracht.

Meer lezen over de verplichting van het chippen van katten:

kat of hond chippen
gegevens wijzigen
Blauwe stip
Blauwe stip

Waarom je kat chippen?

kat of hond chippen

Kat registreren belangrijk

Het registreren van je huisdier is belangrijk na het chippen van je kat. Zonder een registratie bij een erkende online dierendatabank heeft de chip helaas geen nut. De chip bevat een speciale chipnummer die is gekoppeld aan de kat. Dit chipnummer wordt vervolgens gekoppeld aan een account in een online dierendatabank.

De instantie die jouw kat chipt kan de eerste aanmelding bij PetBase voor je verrichten. Hier krijg je een privé-account waar jij de thuisgegevens kan invullen van de kat. Ook worden er contactgegevens van het opgegeven baasje gevraagd, zodat er contact kan worden opgenomen zodra hij wordt gevonden als de kat vermist is.

Je kunt ook op elk gewenst moment gratis je gegevens wijzigen. Doe dit wel op tijd, je wilt namelijk wel dat de correcte gegevens aanwezig zijn op het moment dat je kat vermist raakt. Gegevens aanpassen kan in je persoonlijke PetBase account

 

Kat vermist

Een vermissing van je kat kan altijd gebeuren. Om je geliefde kat weer snel thuis te krijgen is het chippen en registreren van belang. Dit maakt de kans op het terugvinden groter. Maar wat gebeurt er als er een weggelopen kat wordt aangetroffen?

Op het moment dat er een kat wordt aangetroffen die de weg kwijt is, wordt deze naar een dierenarts gebracht of wordt de dierenambulance gebeld. Hier zullen ze door een speciale chipreader de kat identificeren. Een goede identificatie is een combinatie van een chip met een registratie bij PetBase.

Doormiddel van het chipnummer dat wordt uitgelezen zullen ze via Chipnummer.nl of PetBase opzoek gaan naar de persoonsgegevens van het baasje. Ook zien ze hier of hij al als vermist staat opgegeven.

PetBase is aangesloten bij Europetnet.com, waardoor je kat ook in andere Europese landen op te sporen is.

kat of hond chippen
nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase