Hond chippen

Er wonen op dit moment ruim 1,9 miljoen honden in Nederland. In 2020 was dit 1,5 miljoen, wat dus aangeeft dat er veel meer honden zijn bijgekomen. Van dit aantal raken er elk jaar veel honden vermist. In 2020 waren dit er ongeveer 6.600. Om deze honden weer snel en veilig thuis te krijgen bij hun baasje, is het chippen en correct registeren sinds 2013 verplicht geworden. Maar wat doet een chip?

Een chip is een klein buisje van 12-14 millimeter met daarin een microchip. Deze microchip heeft een speciaal chipnummer, dat gekoppeld staat aan het registratienummer van de hond.  Het chipnummer kan worden uitgelezen met een speciale chipreader. Door een goede combinatie van een chip met een registratie, kan de eigenaar van het dier worden achterhaald.

BoBase
Blauwe stip
Blauwe stip
registreer hond

Waar moet je op letten tijdens de aankoop van een pup?

Pagina Hond chippen

Regels honden chippen en registreren

Sinds 2013 moeten alle honden, die in Nederland geboren of geïmporteerd zijn, worden gechipt en geregistreerd.  Deze wetgeving is gemaakt om kwaadwillende fokkers en handelaren tegen te gaan. Deze fokkers en handelaren verkopen vaak zieke honden met vervalste papieren. Controleer daarom altijd bij aankoop van een pup of hij een geldige chip en paspoort heeft. 

Een hond chippen na de geboorte of import moet al vrij snel plaatsvinden. Na geboorte in Nederland, moet de hond binnen 7 weken worden gechipt. Bij import moet dit binnen 14 dagen na aankomst in Nederland. In beide gevallen moet er ook een registratie bij een erkende dierendatabank komen. 

PetBase is één van deze door de overheid erkende dierendatabanken! 

Andere dieren chippen

De meest voorkomende dieren die worden gechipt zijn katten, honden en paarden. Maar er kunnen ook andere dieren worden gechipt. Dit zijn namelijk: konijnen, papegaaien, fretten, slangen, schildpadden, koikarpers en slangen. 

Deze dieren kunnen allemaal weglopen, wegvliegen of kunnen gestolen worden. Daarom is het chippen van andere dieren net zo belangrijk als dat van honden, katten en paarden. Het zorgt er namelijk voor, dat door de juiste combinatie van een chip met een correcte registratie bij PetBase, je dier bij vermissing weer kan worden opgespoord.

hond chippen
nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase