Kat chippen en registreren: dit is wat je moet weten

Het chippen en registreren van je kat is een belangrijke taak voor elke kattenbezitter. Het is een verantwoordelijkheid die we allemaal moeten nemen om ervoor te zorgen dat onze geliefde huisdieren altijd veilig en beschermd zijn.

In dit artikel zullen we in detail uitleggen waarom het chippen en registreren van je kat belangrijk is en hoe het je kan helpen om je huisdier te beschermen.


Wat is het chippen van een kat?

Chippen is een eenvoudige en veilige procedure die wordt uitgevoerd door een dierenarts. Het houdt in dat er een kleine microchip ter grootte van een rijstkorrel onder de huid van je kat wordt geplaatst, meestal tussen de schouderbladen.

De microchip bevat een uniek identificatienummer dat is gekoppeld aan jouw contactgegevens en de gegevens van je kat. Als je kat verloren raakt, kan een dierenarts of een dierenasiel de microchip scannen en jouw contactgegevens vinden om je te waarschuwen dat je kat is gevonden.

kat chippen en registreren
chip formaat
Formaat chip

Waarom is het chippen van een kat belangrijk?

Het chippen van je kat is van cruciaal belang omdat het ervoor zorgt dat je je huisdier kunt vinden als het ooit vermist raakt. Het kan heel beangstigend zijn om je kat kwijt te raken en het kan een lange en moeilijke zoektocht zijn om hem of haar terug te vinden.

Als je kat gechipt is en geregistreerd staat, vergroot dit de kans aanzienlijk dat je hem of haar snel zult terugvinden. Zelfs als je kat ver weg is, kan de microchip helpen om hem of haar terug te vinden.

Wat is het registreren van een kat?

Het registreren van je kat betekent dat je jouw contactgegevens en de gegevens van je kat aan een databank koppelt. Dit kan bijvoorbeeld bij een dierenorganisatie zoals PetBase, waar je gegevens worden opgeslagen in een database die toegankelijk is voor dierenartsen en dierenasiels.

Als je kat vermist raakt en de microchip wordt gescand, worden jouw contactgegevens opgezocht in de database en kun je worden geïnformeerd over de locatie van je kat. Het registreren van je kat is dus een essentiële stap in het beschermen van je huisdier.

Waarom is het registreren van een kat belangrijk?

Het registreren van je kat is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de microchip nuttig is als je kat vermist raakt. Zonder registratie is het identificatienummer op de microchip nutteloos omdat niemand weet wie het eigendom van de kat is.

Door je kat te registreren bij PetBase, vergroot je de kans dat je hem of haar terugvindt als hij of zij ooit vermist raakt. Dit is vooral belangrijk als je kat graag naar buiten gaat en potentieel gevaarlijke situaties kan tegenkomen.

kat registreren
kat registreren

Wat te doen bij vermissing van je kat

 
  • Ondanks het chippen en registreren van je kat, kan het toch gebeuren dat hij of zij vermist raakt. Dit kan erg stressvol en verdrietig zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om de kans te vergroten dat je je kat terugvindt.
  • Zoek in de buurt: Begin met zoeken in de directe omgeving van je huis. Katten kunnen soms gewoon verstopt zitten in de buurt, vooral als ze bang zijn. Roep zijn of haar naam, schud met een zakje kattenbrokjes of een speeltje om hun aandacht te trekken.
  • Vraag hulp: Vraag familie, vrienden, buren en andere bekenden om te helpen bij het zoeken naar je kat. Laat hen weten dat je kat vermist is en vraag hen om uit te kijken naar hem of haar. Plaats ook een oproep op sociale media en buurtapps, zoals Nextdoor.
  • Contacteer lokale organisaties: Neem contact op met lokale dierenasielen, dierenartsen en andere organisaties die zich bezighouden met het helpen van dieren. Geef hen de chipgegevens van je kat en vraag hen om op de hoogte te blijven als ze je kat vinden.
  • Flyeren: Maak flyers met een foto van je kat, zijn of haar naam en je contactgegevens. Hang deze op in de buurt en deel ze uit aan mensen die je ontmoet. Je kunt ook een online flyer maken en deze delen op sociale media.
  • Geef niet op: Blijf zoeken naar je kat en geef niet op. Katten kunnen soms dagen of zelfs weken wegblijven, maar ze hebben soms gewoon wat tijd nodig om weer terug te komen.
 

Als je kat na een paar dagen nog niet is teruggevonden, is het belangrijk om het zoekgebied uit te breiden en om contact te blijven houden met lokale organisaties en bekenden. Het is ook verstandig om je kat als vermist op te geven bij de lokale dierenambulance. Door deze stappen te nemen en niet op te geven, vergroot je de kans dat je je geliefde huisdier weer terugvindt.

Are you already following us on our social media channels?

Every Monday and Thursday we provide all our followers with fun, interesting or important news about pets and animals. Do you find this interesting? Be sure to follow us on our social media channels!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase