Vogels chippen

Heb je een vogel in huis en laat je die heerlijk rond vliegen in huis? Dan is de kans natuurlijk altijd aanwezig dat je per ongeluk een raam of een deur nog open hebt staan. De kans bestaat dan dat hij wegvliegt. Mocht dit gebeuren wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk terug, dit wordt makkelijker als hij gechipt is!

Vogels krijgen eigenlijk altijd een ring om de poot. Deze ring bevat de identificatiegegevens zodat de eigenaar van het dier kan worden achterhaald. Maar deze ring kan loslaten of ergens achter blijven haken. Om deze reden is het vogeltje te laten chippen een betere methode.

Bijna alle dierenartsen in Nederland kunnen ook een vogel chippen. Maar toch wordt het nog lang niet altijd gedaan. Veel mensen zijn bang dat de chip te groot is voor het beestje en dat het pijn gaat doen bij hem. Dit is gelukkig niet het geval, de chip is ongeveer net zo groot als een rijstkorrel en doet hem geen pijn.

De chip is 7mm bij 1.5mm, en is een klein buisje. In dit buisje zit de chip en een stukje koperen antennedraad. Dit maakt het mogelijk om de chip vanaf buiten met een RFID uit te lezen. Deze reader leest een speciale ID uit die in een online dierendatabank (als het dier geregistreerd is) gekoppeld staat aan de persoonsgegevens van de eigenaar.

Het is dus van belang om na het chippen van je vogel je ook te registreren bij een online-dierendatabank. PetBase is zo’n databank waar jij je binnen enkele stappen kan registreren en ervoor kan zorgen dat jouw gegevens altijd gevonden kunnen worden mocht je hem kwijtraken.

Voor meer informatie over het registreren van huisdieren bij PetBase, bekijk dit op de volgende pagina: Registreren bij PetBase


Vogel, pagina vogel chippen
nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase