Kraaien ruimen je zooi op!

De ‘Crowbuddy’ van Gijs-Peter Kuijpers is wereldnieuws. Is het nu al het beste idee van Nederland?: Je zwerfaval laten opruimen door vogels.

Op dit moment worden er in Coevorden kraaien getraind om zwerfafval op te ruimen. Stukken plastic, blik en andere troep kunnen door de vogels worden ingeleverd in een bak. Bij genoeg gewicht zakt het platform en valt het afval de prullenbak in. Als beloning voor dit afval krijgt de kraai een paar hondenbrokken.

Kraaien zijn hele intelligente vogels met een verzameldrang. Zij dragen kennis over aan andere kraaien als groep. Het project is al sinds 2014 in de maak, maar twee weken geleden eindelijk gepresenteerd aan de wethouders van Coevorden. Gijs-Peter is met de crowbuddy de samenwerking aangegaan met grote organisaties om de realisatie te versnellen.

In Coevorden leven veel kraaien, die normaal gesproken voor veel overlast zorgen. Als de proef succesvol is, zou dit veel kosten schelen in het opruimen van het afval. Dat kost in Coevorden 15 euro per inwoner per jaar (grofweg 500.000 euro per jaar).

en_GBEnglish

Login

Team PetBase