Het chippen en registreren van schildpadden

Schildpadden zijn fascinerende wezens die de aandacht en zorg verdienen. Het chippen en registreren van schildpadden is een belangrijke stap om deze dieren te beschermen en hun welzijn te waarborgen. In dit artikel bespreken we de vereisten en procedures voor het chippen en registreren van schildpadden in België en Nederland, evenals waarom het zo belangrijk is. Ook maken we onderscheid tussen het chippen en registreren van waterschildpadden en landschildpadden.

Schildpadden kunnen goed klimmen, graven en zijn snel. Dit lijkt misschien niet zo, maar dat zijn ze wel. Veel schildpadden ontsnappen rond de tijd dat eieren gelegd worden, of in de paartijd. Als iemand de schildpadden weer vindt, kan de chip uitgelezen worden en kan de eigenaar worden achterhaald doormiddel van de Registration

Schildpad registreren
FB groep: Landschildpadden Liefhebbers NL/BE
schildpadden registreren

Landschildpadden chippen: verplicht voor dieren op Cites bijlage A.

België: Chippen is verplicht vanaf 4,5 cm

In België is het verplicht om schildpadden te chippen vanaf een lengte van 4,5 centimeter. Deze regel is ingesteld om ervoor te zorgen dat schildpadden vanaf een vroege leeftijd worden geïdentificeerd en geregistreerd. Het chippen helpt bij het traceren van individuele dieren en kan van onschatbare waarde zijn als een schildpad ooit verloren raakt of wordt gestolen.

 

Nederland: Bescherming van schildpadden vanaf 500 gram

In Nederland wordt de bescherming van schildpadden serieus genomen. Hier is het chippen van schildpadden verplicht vanaf een gewicht van 500 gram. Dit strengere beleid toont het belang aan dat Nederlandse autoriteiten hechten aan het welzijn van deze dieren. Het zorgt ervoor dat zelfs jonge schildpadden een chip krijgen om hun identificatie mogelijk te maken.

Waterschildpadden hebben geen chipplicht: behalve opvangcentra

Over het algemeen hebben waterschildpadden geen chipplicht. In tegenstelling tot verschillende soorten van de landschildpadden. Dit betekent alleen niet dat het geen voordelen met zich mee brengt al chip en registreer je hem wel. Het is nog steeds van cruciaal belang om goed voor schildpadden te zorgen. Waterschildpadden willen nog wel eens wegzwemmen om eitjes te leggen. Het kan dan voorkomen dat ze de weg niet meer goed terug weten en verdwalen. De chip helpt dan om via de registratie de thuisgegevens te achterhalen. 

Schildpad chippen en registreren

Jorn

Jr. marketer

“Bij PetBase kunnen schildpadden binnen 3 simpele stappen levenslang worden geregistreerd. Alle schildpadden die bij PetBase zijn geregistreerd, worden automatisch door gemeld naar EuroPetNet waardoor ze door heel Europa terugvindbaar zijn!”

huisdier registreren

Kleinste formaat chip voor schildpadden

Bij het chippen van schildpadden is het van essentieel belang om te kiezen voor het kleinste formaat chip. Deze kleine chips zijn speciaal ontworpen voor reptielen zoals schildpadden. Ze zijn licht van gewicht en veroorzaken minimale ongemakken voor de schildpad. Het kleinste formaat chip is perfect geschikt om te worden geïmplanteerd zonder nadelige gevolgen voor het dier.

 

Plaatsing van de chip: de linkerachterpoot

Een chip wordt bij een schildpad altijd in de linkerachterpoot geplaatst. Deze locatie is zorgvuldig gekozen omdat de blaas in de buurt van deze poot ligt. Het is van groot belang dat dit proces wordt uitgevoerd door een specialist met ervaring in het chippen van schildpadden. Onjuiste plaatsing kan onbedoelde perforatie veroorzaken en ernstige gezondheidsproblemen voor de schildpad tot gevolg hebben.

Schildpadden registreren
NBSV (Nederlandse Belgische Schildpad verenging)
europetnet

Your pet returns home and abroad

PetBase is affiliated with Europetnet! Europetnet is committed to getting pets back to their homes throughout Europe. This ensures that your pet missing can also be traced throughout Europe!

Waarom is chippen en registreren belangrijk?

Het chippen en register dogs, cats and other pets van schildpadden is van groot belang om verschillende redenen:

  • Identificatie: Het helpt individuele schildpadden te identificeren, wat van onschatbare waarde is bij het volgen van hun gezondheid en locatie. Als iemand de schildpad vindt kan hij doormiddel van het chipnummer en registratie achterhalen bij wie die hoort.
  • Illegale handel: Door het identificeren van schildpadden die zijn opgenomen in Bijlage A van CITES, kan CITES alle legale individuen traceren, met als doel de illegale handel in schildpaddæen te bestrijden. Illegale dieren kunnen namelijk niet worden gefokt, aangezien de nakomelingen nooit geregistreerd of gelegaliseerd kunnen worden voor legale verkoop.
  • Medische zorg: Bij gezondheidsproblemen kan de chip helpen bij het snel identificeren van de juiste schildpad, zodat de juiste medische zorg kan worden verleend.
 

In het kort is het chippen en registreren van schildpadden een cruciale stap in het waarborgen van hun bescherming. Het stelt autoriteiten, eigenaren en liefhebbers in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor deze prachtige dieren en ervoor te zorgen dat ze veilig en gezond blijven.

Schildpad registreren

Are you already following us on our social media channels?

Every Monday and Thursday we provide all our followers with fun, interesting or important news about pets and animals. Do you find this interesting? Be sure to follow us on our social media channels!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase