Uitgestorven fazantduif na 140 jaar weer opgedoken

Zwartnek fazantduif

Voor het eerst sinds 1882 is de zwartnek fazantduif opgedoken in Papoea-Nieuw-Guinea! Drie onderzoekers hebben in september een maand lang gezocht naar de vogel op Fergusson island. De onderzoekers waren al weer bijna van plan om richting huis te gaan totdat ze plots een tip kregen van een lokale bewoner.

Na het krijgen van de tip zijn de onderzoekers terug gegaan naar de hoogste berg van het eiland om daar verder te zoeken. Ze hebben daar maar liefst 20 camera’s opgehangen en dat werd een succes! Dit maakt de eerste beelden van deze zeldzame vogelsoort sinds 1882. Een van de expeditieleiders John Mittermeier vertelde dat het voelde als ‘’het vinden van een eenhoorn’’.

De vogel is al sinds het einde van de 19
e eeuw als uitgestorven beschouwd. Daarom is er zeer weinig bekend over de vogelsoort. De onderzoekers hopen steeds meer informatie te weten te komen om de fazantduiven te beschermen!


Wat is de fazantduif?

De fazantduif is een vogel uit de familie Columbidae (duiven). Deze naam werd in 1870 door een Britse vogelkundige John Gould gepubliceerd. De Fazantduif is 42 tot 50 cm lang en heeft een gewicht van ongeveer 50 gram. Deze duivensoort is de enige met een vrij lange, zijdelings afgeplatte staart en heeft lange, slanke poten. Het lijkt hierdoor een beetje op een hoen. De naam fazantduif komt voor omdat de kop, borst, buik en staart erg donker zijn. De snavel is in de meeste gevallen fel rood en zijn poten geel tot zalmkleurig roze. 

American Bird Conservacy
nl_NLDutch