Bescherm je huisdier tegen teken.

Als je regelmatig met je hond door het bos wandelt of je kat graag de natuur verkent, loop je het risico dat zowel jij als je huisdier gebeten wordt door teken. Dit is niet zonder gevaar, aangezien teken de Ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten! In deze blog vertellen we je hoe je op een veilige manier een teek kunt verwijderen en wat je nog meer kunt doen om de Ziekte van Lyme te voorkomen.

Wat is en doet een teek? 

Teken zijn kleine spinachtige uitwendige parasieten met vier paar poten. Hoewel ze geen insecten zijn, lijken teken op kleine platte spinnetjes. Teken kunnen zich hechten aan honden, katten en zelfs aan mensen tijdens een wandeling in de natuur. Vooral wanneer je door hoog gras of struikgewas loopt, is de kans op een tekenbeet groot. De meeste tekenbeten komen voor tussen mei en augustus.

Het grote gevaar van teken is dat ze tijdens het bloedzuigen virussen, bacteriën of eencellige parasieten kunnen opnemen, die ze vervolgens kunnen overdragen tijdens een volgende bloedmaaltijd aan jou of je huisdier. De belangrijkste ziekte die door teken kan worden overgebracht, is de Ziekte van Lyme. Deze ziekte vormt niet alleen een gevaar voor honden, maar ook voor mensen. Helaas neemt het aantal infecties met de Ziekte van Lyme steeds verder toe.

Tekenbeet voorkomen

Als je huisdier gebeten is door een teek, duurt het ongeveer 20 uur voordat de teek begint met bloedzuigen. Gedurende deze tijd kun je de teek verwijderen zonder dat de ziekte zich kan verspreiden. In de praktijk betekent dit dat je jezelf en je huisdier dagelijks moet controleren op teken. Bij het verwijderen van een teek is het belangrijk om de teek zo volledig mogelijk te verwijderen. Gebruik hiervoor een tekentang of tekenpincet, of vraag je dierenarts om advies over de beste manier om een teek te verwijderen. Gebruik geen alcohol of spiritus om de teek te verdoven!

Anti-teekproducten: Zonder anti-teekproducten is het lastig om tekenbeten te voorkomen. Er zijn verschillende soorten producten op de markt, zoals halsbanden, sprays en shampoos. Daarnaast zijn er druppels die je tussen de schouderbladen van je huisdier kunt aanbrengen. Neem contact op met je dierenarts voor een goed advies. Zij hebben de meest effectieve middelen beschikbaar.

4 stappen om je huisdier op teken te controleren: 

Als je tijdens het controleren van je huisdier een teek tegenkomt, volg dan deze stappen om de teek te verwijderen:

  • Stap 1: Begin met het controleren van het hoofd van je huisdier, let ook goed op de oren. Controleer langzaam vanaf het hoofd naar achteren.
  • Stap 2: Controleer de rug en flanken van je huisdier. Ga helemaal naar beneden tot aan de buik.
  • Stap 3: Vergeet tijdens het controleren de pootjes, voetkussentjes, oksels en liezen niet. Dit zijn warme plekken waar teken zich graag verstoppen.
  • Stap 4: Controleer tot slot de staartaanzet en kijk of er ook een teek op de staart van je huisdier zit.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen