De winter in met je dier, waar moet je op letten?

Het wordt steeds kouder en donkerder in de winter. Is er dan extra hulp nodig voor dieren? Het antwoord hierop is ja en nee. De meeste wilde dieren zijn in staat om zichzelf goed te redden in de koude wintermaanden. Ze hebben baat bij rust en ruimte. Huisdieren en dieren zoals weidedieren en kippen, kunnen wel wat extra aandacht gebruiken in de winter. En sommige wilde dieren kun je ook wel een helpende hand bieden.

Waarom helpen we niet al alle dieren in de winter? 

In de winterperiode nemen voedselvoorraden af en bevriezen waterbronnen in de natuur. Voor sommige wilde dieren kan het moeilijker zijn om te overleven, maar andere dieren, zoals egels, gaan in winterslaap. Zolang ze veilig ergens liggen te slapen, laten we ze in de winter met rust. Andere dieren, zoals eekhoorns, hebben hun wintervoorraad op orde. Voor dieren zoals vossen, stadsduiven en meeuwen, is het niet wenselijk om ze tam te maken. Dit kan leiden tot problemen, met nadelige gevolgen voor de dieren zelf. Dus, hoewel het goedbedoeld is, is het niet altijd handig om te helpen of bij te voeren. Maar er zijn wel alternatieve manieren om te helpen, afhankelijk van de diersoort.

 
Wintertips huisdieren
Wintertips huisdieren

Honden in de winter

Koude voeten voor honden in de winter 

Is het koud voor jouw hond om buiten te zijn in de winter? Als het flink vriest, kan het inderdaad koud worden voor honden. Het is dan belangrijk dat je hond in beweging blijft, door bijvoorbeeld te spelen en te rollen in de sneeuw. Droog je hond na het uitlaten goed af en zorg voor een warme plek waar hij weer kan opwarmen.

Heeft jouw hond last van koude voetzooltjes als er ijs ligt? 

Hoewel honden in het algemeen goed tegen kou kunnen, kan het handig zijn om bij extreem koud weer de voetzolen van je hond in te smeren met vaseline of speciaal teer (verkrijgbaar bij de dierenarts). Dit helpt wondjes te sluiten en de zooltjes te harden. Houd ook de haren rond de voeten van je hond kort, zodat er geen ijspegels kunnen vastvriezen.

 

Katten in de winter

Katten en de kou 

Hebben katten last van kou tijdens de winter? Meestal hebben katten die buiten zijn geen problemen met de koude, maar het is wel belangrijk dat ze altijd toegang hebben naar binnen. Zorg er dus voor dat het kattenluikje goed functioneert. Als het buiten te koud is, zullen katten van nature naar binnen gaan (wanneer het gaat om huiskatten).

Waar zullen buiten zijnde katten zich verstoppen in de winter? 

Katten die graag buiten rondlopen, zoeken vaak schuilplaatsen op in de winter. Controleer daarom altijd of er geen kat in je schuur zit verstopt en klop altijd op de motorkap van je auto voordat je wegrijdt. Onze dierenambulance komt regelmatig katten tegen die verstopt zaten onder de motorkap en zijn helaas gewond of zelfs overleden. Een klopje op de motorkap kan een hoop dierenleed voorkomen.


Wintertips huisdieren
Wintertips huisdieren

Konijnen in de sneeuw

De verzorging van konijnen in koud weer Is het nodig om ‘buitenkonijnen’ naar binnen te verplaatsen als het vriest? 

Als konijnen gewend zijn om buiten te verblijven, is het niet aan te raden om ze plotseling te verplaatsen van een koude omgeving naar een warme ruimte (of andersom) omdat dit kan leiden tot ziekte. In plaats daarvan is het beter om ze een schuur te geven waar ze beschutting kunnen vinden. Als het niet extreem koud is, kunnen konijnen meestal prima buiten blijven en kan je ervoor zorgen dat er extra stro aanwezig is zodat ze zich kunnen nestelen.

Kunnen konijnen tegen tocht? 

Het is niet aan te raden om konijnen of knaagdieren in een plek te houden waar er tocht is, omdat dit slecht is voor hun gezondheid.

 

Cavia’s en kou

De verzorging van cavia’s in koud weer Kunnen cavia’s buiten staan in de winter? 

Sommige mensen houden hun cavia’s het hele jaar buiten, maar we adviseren om cavia’s tijdens de winter binnen te houden. Ze hebben meer baat bij een warmere omgeving dan konijnen. Net zoals bij konijnen, verplaats ze niet in één keer naar een omgeving waar de temperatuur drastisch anders is omdat dat hun gezondheid kan aantasten. Als je je cavia’s toch buiten wilt houden, zorg dat er een hok is dat wind- en vochtdicht is met een dikke laag bodembedekking en dat er meerdere cavia’s in het hok zitten. Zo kunnen ze elkaar warm houden.

Houdt mijn knaagdier van de verwarming? 

Plaats uw knaagdier nooit te dichtbij een verwarming of andere bron van warmte. Dit kan slecht zijn voor hun gezondheid.

 
Wintertips huisdieren
Wintertips huisdieren

Paarden en schapen in de winter

Paarden en schapen in koud weer Kunnen paarden en schapen goed tegen kou? 

Ja, weidedieren zoals paarden en schapen hebben een speciale wintervacht die hen beschermt tegen koud weer. Maar het is wel belangrijk dat zij altijd een droge plek hebben om te liggen, voldoende voer en vers drinkwater.

Kunnen geschoren paarden buiten staan in de winter? 

Paarden die geschoren zijn hebben vaak extra bescherming nodig, vooral in de winter als zij buiten staan. Een deken zorgt voor extra warmte.

 

Are you already following us on our social media channels?

Every Monday and Thursday we provide all our followers with fun, interesting or important news about pets and animals. Do you find this interesting? Be sure to follow us on our social media channels!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase