Wanneer neem je een dierenverzekering?

Huisdieren bieden veel liefde en gezelligheid, maar de kosten kunnen flink oplopen wanneer ze ziek worden. Zelfs een kleine ingreep kan al snel meer dan honderd euro kosten, terwijl een operatie duizend euro of meer kan bedragen. Dit is vaak een groot bedrag dat niet iedereen zomaar kan betalen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, kun je je gelukkig verzekeren tegen de medische kosten voor je huisdieren.

Dierenverzekering
Dierenverzekering

In welke gevallen is het verstandig om een verzekering af te sluiten voor je huisdier?

Het afsluiten van een huisdierverzekering is verstandig wanneer je niet in staat bent om zelf een hoge dierenartsrekening te betalen. Hoewel je er te allen tijde voor zorgt dat je huisdier geen ongelukken krijgt, is het niet altijd mogelijk om elk incident te voorkomen, vooral als je huisdier regelmatig buiten komt. Het kan bijvoorbeeld betrokken raken bij een gevecht met een soortgenoot, een ongeluk krijgen tijdens een wandeling of spelen, of ziek worden en behandeling nodig hebben.


Deze situaties kunnen leiden tot vervelende en kostbare gevolgen, zoals infecties, gebroken botten of hoge medische rekeningen. Bij het aanschaffen van een huisdier is het daarom verstandig om vooraf na te denken over het financiële risico dat je wilt lopen in geval van nood. Als je voldoende spaargeld hebt en bereid bent om dit uit te geven in geval van een ongeluk met je huisdier, is het niet nodig om een verzekering af te sluiten. Maar als je financieel minder ruim zit of grote onverwachte uitgaven wilt voorkomen, kan het verzekeren van je huisdier een goede keuze zijn.

Wat wordt er vergoed met een verzekering?

De dekking van een huisdierverzekering kan verschillen per verzekeraar. Elke verzekeraar stelt zijn eigen voorwaarden vast en bepaalt welke behandelingen en ingrepen gedekt zijn en welke je zelf moet betalen. De meest voorkomende behandelingen worden meestal gedekt door de basisverzekering, maar aanvullende verzekeringen kunnen extra risico’s afdekken tegen extra kosten. Over het algemeen vergoedt de basisverzekering van de meeste verzekeraars de volgende behandelingen (gedeeltelijk of volledig)

Wat zijn de kosten van een huisdierverzekering? 

De kosten van een huisdierverzekering zijn sterk afhankelijk van de gekozen dekking. Voor een verzekering met meer zekerheid en een uitgebreider pakket aan behandelingen betaal je natuurlijk een hogere maandelijkse premie. Daarnaast spelen de leeftijd, huidige gezondheid en mogelijk ook het ras van het dier een belangrijke rol. Sommige rassen hebben verhoogde risico’s voor specifieke aandoeningen en de grootte van het dier speelt hierin ook mee. 

De gemiddelde premie varieert tussen de 5 euro en enkele tientjes per maand, maar kan oplopen tot 50 euro of meer, afhankelijk van de exacte dekking en het soort dier. Dit betekent dat er aanzienlijke verschillen kunnen zijn tussen verschillende verzekeraars en polissen. Houd er ook rekening me dat de meeste verzekeraars de premie jaarlijks opnieuw vaststellen. Naarmate je huisdier ouder wordt, zul je waarschijnlijk steeds meer verzekeringspremie moeten betalen, aangezien het risico op een bezoek aan de dierenarts toeneemt naarmate een dier ouder wordt.

 
Dierenverzekering
Dierenverzekering

Eigen risico

Bij vrijwel alle dierenverzekeringen geldt een eigen risico, vergelijkbaar met je eigen zorgverzekering. Het bedrag van het eigen risico verschilt per verzekeraar en kan ook afhankelijk zijn van jouw persoonlijke voorkeur. Meestal ligt het eigen risico tussen de 100 en 200 euro, maar bij sommige verzekeringen kun je ervoor kiezen om een vast percentage van alle behandelingen zelf te betalen. Net als bij je eigen zorgverzekering geldt hier dat een lager eigen risico leidt tot een hogere maandelijkse premie.

Are you already following us on our social media channels?

Every Monday and Thursday we provide all our followers with fun, interesting or important news about pets and animals. Do you find this interesting? Be sure to follow us on our social media channels!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase