Dieren in bed

Lekker wakker worden met of van je huisdieren die de hele nacht al bij je voeten liggen. Voor velen is dit dagelijks het geval, toch adviseert het RIVM dit niet te doen. Maar waarom niet?

We hebben tegenwoordig zo’n hechte band met onze huisdieren, vooral met onze honden en katten.

Door die band laten we ze ook steeds vaker in ons bed slapen. Heel schattig en de hond of kat vindt het alles behalve erg, maar het kan best gevaarlijk zijn. Huisdieren dragen namelijk infectieziektes met zich mee en die dragen zich zo gemakkelijk over naar mensen.
De Universiteit van Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de slaap of ligplaats van honden en katten. Deze viervoeters dragen nog wel eens wat met zich mee kwam uit dit onderzoek. Wat er dus in de mand van de hond wordt gevonden, ligt dus ook in je bed als je het dier daar vaak laat slapen. Van alle onderzochte honden lag 20 procent bij het baasje in bed. Bij katten is dit zelfs 30 procent. 

De infectieziektes bij dieren die overdraagbaar zijn naar mensen heten ook wel zoönosen en die krijgen ze weer van muggen of teken. Dit nemen de dieren ook weer mee via de poten, bek of via de vacht. Juist in de nacht hebben deze bacteriën alle tijd om over te lopen van vacht naar huid. De poepbacterie is bijvoorbeeld een veel gevonden bacterie in de bek of voetzolen. Van deze poepbacterie kunnen we heel ziek worden en bij katten komt in de ontlasting de toxoplasmabacterie voor, die weer gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Ook de ringworm is zo’n infectie die makkelijk overdraagbaar is. Het dier zelf hoeft er niet eens last van te hebben, maar mensen met een zwakke weerstand kunnen er pijnlijke ontstekingen van krijgen. 

Het RIVM wil de baasjes niet onnodig ongerust maken, maar blijf wel alert. Behandel het dier tegen vlooien, wormen en teken en geef ze de correcte vaccinaties. Laat ze niet bij je in bed slapen, maar in een mooie mand, hok of andere plek. 
En het allerbelangrijkste is dat je je niet in je gezicht laat likken door je hond of kat, want dan is de kans op overdracht van bacteriën heel groot.

#PetBase #Huisdieren #Meeinbed #Nietdoen

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase