Waar moet je op letten als je gaat fietsen met je hond?

Het is weer super lekker weer om buiten te gaan sporten! Heerlijk een stuk hardlopen of fietsen met je hond. Maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je met je hond wilt fietsen.

Honden hebben net zoals mensen een warming up nodig, dus begin langzaam en bouw het niet te snel op. Spieren van een hond moeten ook opwarmen, anders is de kans op blessures redelijk aanwezig bij een hond. En als je net begint met het fietsen samen met je hond dan moet er eerst conditie opgebouwd worden, ga dus niet meteen lange stukken fietsen. Bouw de afstand langzaam op zodat je huisdier niet overbelast raakt.

Tempo van het fietsen

Het tempo dat je fietst is erg belangrijk, het is slecht voor de gewrichten van een hond als je te hard gaat fietsen voor je hond. Neem als voorbeeld dat als ze een soort galop gaan maken waarbij zijn heupen en schouders om de beurt omhoog gaan. Dit is erg belastend voor de gewrichten. Wij raden daarom aan om op een rustig tempo te fietsen waarbij ze niet in een soort galop terecht komen. Ook wordt fietsen met warm weer afgeraden, honden worden dan snel oververhit. Ga buiten lekker een groot stuk wandelen maar vergeet hem daarna geen extra water te geven.

Er zijn ook een aantal dingen waar je op moet letten met de plek waar je hond gaat lopen, zo is het erg handig om hem kort aan te lijnen. Let er natuurlijk wel op dat dit niet al te kort is, je moet hem nog ruimte geven om zich ontspannen te kunnen bewegen. Een te slappe lijn kan er voor zorgen dat die tussen de spaken kan komen.

Een fietsbeugel voorkomt eventuele plotselinge rukken aan de lijn, en zorgt ervoor dat je niet de riem met de hand hoeft vast te houden. Een val is snel gebeurt en daarom wordt het aangeraden om met beide handen aan het stuur te fietsen. Je riem vastmaken aan je stuur kan ook zorgen voor een valpartij, door een onverwachte ruk aan de lijn trekt hij je stuur om.

fietsen met je hond
nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase