Strooizout gevaarlijk voor honden en katten

In deze winterperiode is het belangrijk voor huisdiereigenaren om te weten dat strooizout, gebruikt om wegen sneeuwvrij te maken, gevaarlijk kan zijn voor honden en katten. Dierenarts Anaïs De Brouwer uit Alken luidt de alarmbel: “Strooizout kan ernstige verwondingen en ziektes veroorzaken bij huisdieren, met in het ergste geval de dood tot gevolg.”

Veel mensen genieten ervan om in de sneeuw te wandelen met hun hond, maar ze moeten voorzichtig zijn, vooral op wegen waar strooizout is gebruikt. “Het zout kan tussen de teentjes van de hond komen en irritatie of zelfs diepe kloven veroorzaken, wat erg pijnlijk is,” waarschuwt De Brouwer. “Bovendien kan een hond na de wandeling zijn poten aflikken, wat kan leiden tot maagproblemen zoals misselijkheid, braken, diarree en in extreme gevallen zelfs tot zoutvergiftiging.”

Strooizout honden katten

Strooizout van de poten afspoelen

Om deze problemen te voorkomen, geeft De Brouwer enkele tips: “Smeer de poten van de hond in met vaseline voor de wandeling. Dit voorkomt dat het zout de huid bereikt. Spoel na de wandeling de poten goed af met lauw water.” Voor katten, die vaak niet toestaan dat hun poten ingesmeerd worden, is het advies anders. Zij hebben meestal niet de neiging om veel buiten te gaan bij koud weer. Buitenkatten zullen eerder een warm plekje opzoeken.

Je huisdier last van strooizout? Ga naar de dierenarts!

Als een hond symptomen vertoont die wijzen op problemen door het zout, zoals overmatig likken of pijn, is het belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan. Dit is vooral belangrijk bij kleinere honden. De Brouwer heeft al meerdere honden behandeld die last hadden van de gevolgen van strooizout. Alle dierenliefhebbers zijn dus bij deze gewaarschuwd om extra aandachtig te zijn tijdens winterse wandelingen.

Met dank aan Dierenarts Anaïs Brouwer.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase