Top 10 kattenrassen

Volgens de World Cat Fanciers Association (CFA) behoren de volgende 10 kattenrassen tot de meest populaire ter wereld. De CFA is ‘s werelds grootste organisatie voor de registratie van kattenrassen en erkent in totaal 42 verschillende rassen. In Nederland zijn er geen specifieke cijfers beschikbaar en de meeste katten in Nederland zijn geen raszuivere katten.

Het is verstandig om voordat je een kat aanschaft de raskattenwijzer te raadplegen. Net als bij hondenrassen zijn bij kattenrassen in de loop der jaren veel erfelijke ziektes gefokt

De top 10 kattenrassen:

  • Abessijn
  • Schotse vouwoorkat
  • Sphynx
  • Devon Rex
  • Amerikaanse Korthaar
  • Maine Coon
  • Pers
  • Britse Korthaar
  • Exotic
  • Ragdoll
Populairste kattenrassen

10. Abessijn

De Abessijn is een kortharige kattensoort die iets duurder is om als huisdier te hebben dan de meeste andere katten. Echter, als je een Abessijn hebt, dan heb je echt een gezelschapsdier in huis. Abessijnen staan bekend om hun vriendelijkheid en mensgerichtheid. Ze zullen niet snel van je zijde wijken en zijn altijd nieuwsgierig naar wat je aan het doen bent. Het is moeilijk om een kat te vinden die loyaler is dan de Abessijn!

Abessijn

9. Schotse vouwoorkat

De Schotse vouwoorkat, ook wel bekend onder de Engelse naam “Scottish Fold”, heeft opvallende gevouwen oren die bijna plat tegen hun kop aanliggen. Dit kattenras is niet erg vaak te vinden in Nederland. Schotse vouwoorkatten zijn zeer sociale dieren die goed overweg kunnen met andere katten of honden. Ze zijn vriendelijk, hechten zich sterk aan het gezin en zijn erg speels.

 
schotse vouwoorkat

8. Sphynx

Ongeveer 50 jaar geleden werd er in Canada een bijna haarloze kitten geboren uit een huiskat, wat de oorsprong was van de Sphynx kat. Hoewel ze bekend staan als haarloos, hebben ze eigenlijk een beetje haar dat lijkt op perzikpluis. Deze katten zijn echter zeer gevoelig voor kou, warmte en zonverbranding. De Sphynx staat erom bekend zeer veeleisend te zijn voor hun eigenaar. Ze volgen je overal in huis en maken duidelijk kenbaar dat ze er zijn en aandacht verdienen!

Sphynx

7. Devon Rex

De Devon Rex is net als de Sphynx dol op aandacht van zijn eigenaren. Ook hebben ze, net als de Sphynx, een korte vacht waardoor ze niet goed tegen kou en zonlicht kunnen en dus echte binnenkatten zijn. Deze katten zijn zeer speels, hoewel iets minder dan de Cornish Rex die net niet op de lijst van kattenrassen staat. Ze zijn aanhankelijk en houden er over het algemeen niet van om alleen te zijn.

Devon Rex

 

6. Amerikaanse Korthaar

Met hun grote ogen en korte, brede gezicht staan Amerikaanse Kortharen bekend om hun uiterlijk. Ze worden beschouwd als uitstekende familiekatten vanwege hun aanhankelijke karakter en vriendelijke gedrag ten opzichte van kinderen en honden. Bovendien zijn ze nuttig om in huis te hebben als je last hebt van muizen, omdat ze hun jachtinstinct nog steeds hebben!

Amerikaanse korthaar

5. Maine Coon

Met zijn lange en dikke vacht en volle staart wordt de Maine Coon vaak verward met een wasbeer, vandaar ook zijn naam. In tegenstelling tot de Pers heeft deze kat minder ondervacht, waardoor hij minder last heeft van klitten, wat gunstig is omdat ze zeer actief zijn! Oorspronkelijk werden ze gefokt om de rattenpopulatie op de boerderijen in Maine onder controle te houden.

Maine coon

4. Pers

De Pers is lange tijd de meest populaire kat ter wereld geweest, met meer dan 20 verschillende erkende kleuren binnen het ras. Ze staan vooral bekend om hun dikke vacht en korte lichaam met stevige poten, waardoor ze een relaxte uitstraling hebben die veel mensen zoeken in een huisdier. Echter, de populariteit van dit ras lijkt de laatste jaren af te nemen, wellicht vanwege de vele erfelijke ziektes die bij dit ras zijn gefokt.

Persziche

3. Britse korthaar

De Britse korthaar is een zeer vriendelijke en sociale kat die moeiteloos samenleeft met zowel mensen als andere dieren. Hoewel hij graag in de buurt is, zal hij niet opdringerig zijn. Mensen die van knuffelen houden, zullen dol zijn op zijn heerlijk dikke vacht. Helaas heeft de Britse korthaar, net als veel andere rassen, te maken met erfelijke afwijkingen.

Briste korthaar

2. Exotic

In het kort, Exotic katten vertonen dezelfde vriendelijke eigenschappen als Pers katten, maar hebben kort haar waardoor ze veel gemakkelijker te verzorgen zijn.

Kattenrassen

1. Ragdoll

Met een gewicht van meer dan 15 kilogram voor de mannetjes, behoort de Ragdoll tot de grotere kattenrassen. Deze katten zijn zeer volgzaam en absoluut niet agressief. Ze zijn perfect voor mensen die een aanhankelijke en ontspannen kat in huis willen.

Populairste kattenrassen

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase