Koop geen kortsnuit!

Op 23 augustus 2022 is de campagne ‘koop geen kortsnuit’ van start gegaan. Tijdens deze campagne willen Dier&Recht, De Sophia vereeniging, stichting dierenlot, Caring Vets en het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsvereniging voor dierenartsen aandacht vragen voor de gezondheidsproblemen die kortsnuiten met zich mee brengen.

Een korte snuit bij een hond of een kat kan heel schattig overkomen, maar het brengt allerlei gezondheidsproblemen met zich mee. Om deze reden is het fokken van een dier met korte snuit verboden. Daarin tegen is het bezitten of verkopen van een kortsnuit niet verboden. Alleen hopen welzijnorganisaties voor dieren dat men zelf niet kiest voor een kortsnuit gezien de gezondheidsproblemen die het met zich mee brengt.

Het grootste gezondheidsprobleem dat kortsnuiten met zich mee brengen is het BOAS (Brachycefaal obstructief syndroom). Dit is een afwijking waarbij de luchtwegen deels worden geblokkeerd. Hierdoor kunnen ze ademhalingsproblemen, slaap en eetproblemen hebben. Ze kunnen daarnaast ook erg slecht tegen teveel inspanning en ernstige warmte. Mocht een kortsnuit BOAS hebben maakt het dier snurkende geluiden. Helaas zitten er nog mensen bij die dit geluid schattig en leuk vinden. Ondanks dat het eigenlijk betekent dat je dier te weinig lucht krijgt en een ernstige gezondheidsprobleem heeft.

Naast het BOAS kunnen kortsnuitige dieren nog meer aandoeningen hebben. De volgende aandoeningen worden ook regelmatig aangetroffen bij kortsnuiten

  • Oogproblemen, chronische oogontstekingen, tranende ogen of uitpuilende ogen.
  • Huidproblemen, overdreven huidplooien die zorgen voor ontstekingen van de huid.
  • Gebitsproblemen, Door de afwijkende schedel sluit de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aan.
  • Zenuwverschijnselen en pijn omdat de hersenen te groot zijn ten opzichte van de inhoud van de schedel.
  • Geboorteproblemen, Het geboortekanaal is te smal voor de schouders en brede kop van het dier.

Door al deze medische aandoeningen zijn er vaak behandelingen nodig om het leven van het dier prettiger te maken. Dit zorgt uiteraard ook voor hogere kosten.

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase