Huisdier vermissingen 2022

Dit is iets wat er tot op heden nog heel erg veel gebeurt. Het gebeurt te veel. Zo vertellen de cijfers van Amivedi. In het jaar 2022 zijn er maar liefst 81.091 vermist en gevonden huisdieren gemeld bij Amivedi. En van dat aantal zijn er 65.240 katten. 

Dat katten vermist raken is niet nieuw. Maar we zien wel een kleine stijging in meldingen. Zo waren er in 2021 61.806 vermist en gevonden meldingen van katten. Van de 21.993 gevonden katten zijn er maar 6.746 weer thuisgekomen. Dit is slechts een percentage van 31%. 

Misschien vraag jij je nu af, hoe kan ik ervoor zorgen dat er meer kans is dat mijn huisdier weer thuis komt? Door je dier te laten chippen en correct te registreren, bij een dierendatabank zoals PetBase, zorg je ervoor dat je 77% kans hebt dat je harige knuffeldier weer thuiskomt! Dit blijkt ook uit cijfers van Amivedi

Amivedi vermissingen 2022
Met dank aan Amivedi: www.amivedi.nl
Honden vermissingen 2022

Wat is een chip?

Een chip is een klein elektronisch apparaat ter grootte van een rijstkorrel dat onder de huid van je huisdier wordt geplaatst. Het bevat een unieke identificatiecode die kan worden uitgelezen met behulp van een speciaal apparaat. Deze code is gekoppeld aan jouw contactgegevens.

Waarom is chippen belangrijk?

Chippen is van vitaal belang omdat het ervoor zorgt dat jouw huisdier altijd identificeerbaar is, zelfs als het geen halsband draagt. Als jouw huisdier vermist raakt en wordt gevonden, kan een dierenarts, dierenasiel of een andere bevoegde instantie de chip uitlezen en contact met jou opnemen.

Hoe werkt het registratieproces?

Nadat je huisdier is gechipt, moet je de chip registreren bij een dierendatabank zoals PetBase. Hierbij worden jouw contactgegevens gekoppeld aan de chipcode van je huisdier. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie verstrekt, zoals jouw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

Wat gebeurt er als mijn huisdier vermist raakt?

Als jouw huisdier vermist raakt, is het van cruciaal belang om dit onmiddellijk te melden bij Amivedi en andere relevante instanties. Door de registratie van de chip kan jouw huisdier snel worden geïdentificeerd en kan er contact met jou worden opgenomen zodra het wordt gevonden.

Tips voor een succesvolle hereniging

Zorg ervoor dat je contactgegevens up-to-date zijn in de dierendatabank.
Verspreid flyers en meldingen in de buurt waar jouw huisdier vermist is geraakt.
Maak gebruik van sociale media en online platforms om de vermissing te delen.
Neem contact op met dierenartsen, dierenasiels en andere instanties in de omgeving om te informeren of jouw huisdier is gevonden.

Veelgestelde vragen

Ja, in Nederland is het verplicht om honden te laten chippen. Voor katten is het (nog) niet wettelijk verplicht, maar het wordt sterk aanbevolen om de veiligheid van jouw huisdier te waarborgen.

Nee, het chippen van je huisdier is een eenvoudige en vrijwel pijnloze procedure. Het wordt meestal uitgevoerd door een dierenarts en duurt slechts enkele seconden.

De chip is gemaakt van biocompatibel materiaal en wordt stevig onder de huid van jouw huisdier geplaatst. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de chip uitvalt of kwijtraakt.

Nee, de chip heeft geen GPS-functionaliteit en kan niet worden gebruikt om jouw huisdier in realtime te volgen. Het kan alleen worden uitgelezen met behulp van een speciaal apparaat.

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase