Herkent je kat je hoge kattenstemmetje? Factcheck!

Je kunt op Instagram video’s tegenkomen waarin wordt beweerd dat katten de voorkeur geven aan babytaal. Deze bewering is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar niet alles wat in de video wordt vermeld, is juist.

Op het moment van publicatie is deze factcheck uitgevoerd op basis van alle beschikbare informatie. Voor meer informatie over onze werkwijze, kunt u hier terecht.

Op de Instagramaccount van BalouandCookie, een zogenaamde ‘petfluencer’ die zijn account wijdt aan zijn huisdier, wordt beweerd dat “katten de voorkeur geven aan babytaal”. Deze uitspraak wordt gedaan in het commentaar bij een video die maar liefst 674.000 keer is bekeken en door 50.012 Instagramgebruikers is ‘geliked’.


Andere petfluencers publiceren ook video’s met een vergelijkbare boodschap, die honderdduizenden mensen bereiken. Deze specifieke video is maar liefst 746.000 keer bekeken.

Kattenstem
Kattenstem

Voorkeur voor ‘Babytaal’

Volgens het commentaar bij de video van BalouandCookie kunnen katten het onderscheid maken tussen de spraak van hun eigenaar die voor hen is bedoeld en spraak met een normale stem. Er wordt verwezen naar een studie die beweert dat katten reageren op een hoge toon en verlengd strotklepje van hun eigenaars. Katten kunnen ook verschillende stemmen van elkaar onderscheiden en negeren meestal vreemden.

Het onderzoek waarnaar verwezen wordt, is een studie van drie Franse onderzoekers die in oktober 2022 werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Cognition. Het onderzoek kreeg aandacht vanwege een artikel in Vice en The New York Times, dat ook werd overgenomen door De Morgen. De onderzoekers testten de reacties van katten op de stemmen van hun eigenaars en vreemden en concludeerden dat katten sterker reageerden op de stem van hun eigenaar dan op die van een vreemde.

Uit de tests bleek dat katten ook het verschil merkten tussen wat hun eigenaar tegen hen zei (katgericht spreken) en wat hun eigenaar tegen iemand anders zei. Dit onderscheid maakten ze niet bij een vreemde, waarbij er weinig reactie was ongeacht de manier van spreken.

 

Hoe betrouwbaar is het onderzoek?

Om de betrouwbaarheid van de studie te beoordelen, is de mening gevraagd van dierenarts en gedragsspecialist Tiny De Keuster (UGent) en kattenexpert en bioloog Els Peeters (Odisee). Beide experts beoordelen de studie als methodologisch betrouwbaar, maar De Keuster benadrukt dat de kleine omvang van de steekproef een minpunt is. Bovendien heeft de leefomgeving van de katten, die allemaal binnenshuis bij studenten dierengeneeskunde woonden, een impact op de resultaten. Volgens De Keuster is het sociale leven van katten een complex gegeven, waarover nog veel onbekend is, wat blijkt uit een studie uit 2017 die zij aanhaalt.

Kan je kat je ‘babytaaltje’ onderscheiden van je normale spreekstem?

In de video wordt beweerd dat katten kunnen onderscheiden tussen verschillende stemmen en dat ze vreemden vaak negeren. Het Franse onderzoek toont inderdaad aan dat katten beter reageren op de stem van hun eigenaar dan op die van een vreemde, maar het is niet zo dat katten alle vreemde stemmen negeren. Het kan namelijk nog steeds gebeuren dat een kat reageert op een vreemde stem, bijvoorbeeld als de toonhoogte of het volume opvallend is.

 

Worden katten vaker aangetrokken door een hoge stem?

Volgens een Instagramvideo reageren katten vaker op een hogere toon en verlengd strotklepje van hun eigenaars. Charlotte De Mouzon, een onderzoeker in de Franse studie, zegt echter dat zo’n verlengd strotklepje nergens in de wetenschappelijke literatuur voorkomt. Logopedist en stemtherapeut Elles Geeroms bevestigt dat het strotklepje niet van vorm kan veranderen, maar dat het spraakkanaal wel verlengd kan worden om een hogere toon te produceren. Kattenbezitters gebruiken wel vaak een hogere stem wanneer ze tegen hun huisdier praten, wat biologisch gezien verklaarbaar is omdat prooidieren van katten vaak hoge geluiden maken.
Hoewel een hogere stem de aandacht van een kat kan trekken, moeten we ons realiseren dat we onze katten misschien gewoon zo trainen door die toon altijd te gebruiken, zegt bioloog Els Peeters. Charlotte De Mouzon merkt op dat het niet uitgesloten kan worden dat de reactie van katten op hogere tonen gewoontevorming is.

Hoog kattenstemmetje?
Kattenstem

Is het zo dat katten vreemden negeren omdat ze de stem van hun eigenaar kunnen onderscheiden?

Volgens het onderzoek van De Mouzon en haar collega’s kan een kat de stem van haar eigenaar onderscheiden van die van vreemden. Dit betekent echter niet dat katten vreemden volledig negeren. Tiny De Keuster benadrukt dat katten en honden verschillen in hun reactie op vreemden, maar dat katten wel degelijk reageren op vreemden, hoewel de reactie niet altijd even sterk is.

Als je kat niet reageert op je stem, negeert ze je dan opzettelijk? Dit is niet bevestigd door het onderzoek van De Mouzon en haar collega’s. Tiny De Keuster benadrukt dat er nog onvoldoende onderzoek is om dergelijke conclusies te trekken. Ze wijst erop dat er nood is aan meer wetenschappelijk onderzoek om katten beter te begrijpen, zowel in hun relaties met andere katten als in hun relatie met mensen. De auteurs van de Franse studie stellen echter wel dat hun resultaten bijkomend bewijs leveren dat katten gevoelige en communicatieve wezens zijn, iets waar Tiny De Keuster en Els Peeters het me eens zijn. Ze stellen dat katten leren door ervaring en samenleven met mensen.

 

Conclusie

In conclusie, uit het onderzoek van De Mouzon en haar collega’s blijkt dat katten in staat zijn om de stem van hun eigenaar te onderscheiden van die van vreemden. Hoewel katten niet sterk reageren op vreemden, betekent dit niet dat ze hen totaal negeren. Het idee dat katgerichte spraak hetzelfde zou zijn als babytaal of dat we ons strotklepje zouden verlengen, is echter onjuist. Het is wel waar dat katten gevoelig zijn voor de toon en manier van spreken van hun eigenaar. Dit toont aan dat katten communicatieve en leergierige dieren zijn. Het is daarom belangrijk om verder onderzoek te doen naar katten om hen beter te begrijpen in hun interacties met zowel andere katten als mensen.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase