Gevaar voor ziekten in het buitenland
Elk land is anders, zowel in cultuur maar ook met dierenziektes. Vaak zijn Nederlandse huisdieren hier niet tegen bestand. Hierdoor zijn er geen antistoffen en kunnen ze hier heel erg ziek van worden, of nog erger, hieraan overlijden.
Mocht je toch naar het buitenland willen met je huisdier, dan is het slim om voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit kan op een aantal manieren. Zo kan je bijvoorbeeld je dier laten in enten tegen heel wat ziektes.
De meeste ziekten komen voor in Zuid-Europa, deze ziektes worden ook wel de “exotische” ziekten genoemd. De infecties die hier rondgaan zijn: Babesia, Ehrlichia, Leishmania en hartworm. Deze infecties worden overgebracht door insecten, zoals teken en muggen. De klachten die je huisdier hierdoor kan krijgen zijn vaak vage klachten, ze zullen gaan vermageren omdat ze niet willen eten en hebben koorts. Helaas kan dit ze jaren achtervolgen na besmetting van een van deze virussen.
Op het moment dat je weer in Nederland bent en je huisdier is nog steeds zo ziek of wordt dan pas ziek, is het van belang om naar je dierenarts te gaan. Meld meteen dat je in het buitenland bent geweest, hoelang geleden maakt niet uit aangezien het een hele lange tijd kan blijven achtervolgen. Voor Babesiose, Ehrlichiose en hartworm is het van belang om zo snel mogelijk een behandeling te krijgen, dan is de kans op genezing het hoogste. Bij Leishmania is de kans op volledige genezing zeer klein, en zal de behandeling levenslang moeten te worden gegeven.
In veel landen zijn er wettelijke verplichtingen die in Nederland niet verplicht zijn, naast de verplichte identificatie en registratie moet je dier ook gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës).
Wij adviseren je om ruim op tijd te gaan informeren wat de verplichtingen zijn voor je huisdier mocht je op vakantie gaan.