Dierenzorg wordt (te) vaak onderschat

PetBase ging in gesprek met, het grootste dierenasiel van Nederland, DOA

Het zorgen voor een huisdier houdt meer in dan veel mensen in eerste instantie denken. Het gaat niet alleen om de basisbehoeften zoals voeding en onderdak, maar ook om een dieper begrip en toewijding aan het welzijn van het dier. Dit betekent regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor preventieve zorg en behandelingen, het waarborgen van dagelijkse beweging en mentale stimulatie door middel van spel en training, en het bieden van genegenheid en aandacht om aan hun sociale behoeften te voldoen.

“Wij merken dat de zorg van huisdieren meer dan voorheen wordt onderschat”, aldus Jeanine Kornmann van DOA.

Dierenzorg wordt onderschat

Onderschatting van de zorg op huisdieren

De zorg voor huisdieren wordt steeds vaker onderschat, een trend die ook bij DOA zichtbaar is. DOA krijgt dit jaar meer verzoeken dan ooit tevoren om dieren die niet langer bij hun eigenaren kunnen blijven, op te nemen. Jeanine Kornmann van DOA benadrukt dat veel mensen niet volledig beseffen wat er nodig is om voor een huisdier te zorgen. Belangrijke verantwoordelijkheden zoals het niet zomaar kunnen gaan op vakantie zonder eventueel opvang te regelen, het omgaan met een drukke baan, en het zindelijk maken van het dier, worden vaak over het hoofd gezien. Ook het belang van gezelschap voor het dier, zoals het feit dat honden graag bij hun baasje zijn, wordt niet altijd erkend.

Bovendien is er een groeiende vraag om dieren af te staan, waardoor het asiel bijna aan zijn maximale capaciteit zit. Deze situatie onderstreept de noodzaak van een beter begrip en waardering voor de volledige omvang van dierenzorg.

Dierenzorg

Gedragsdeskundigen voor honden hebben het druk

Een verantwoordelijke huisdiereigenaar begrijpt het belang van goede gedragsbegeleiding, wat cruciaal is voor een sterke band tussen mens en dier. Dit houdt in dat je je hond basiscommando’s leert, zorgt voor zindelijkheidstraining en het dier leert omgaan met andere dieren en mensen. Ook is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waar je huisdier zich kan ontwikkelen en veilig voelen.

Jeanine Kornmann van DOA benadrukt het groeiende belang van gedragsdeskundigen, vooral voor honden die uit het buitenland zijn gehaald. “Er is een duidelijke toename in de vraag naar onze gedragsdeskundigen, met name voor honden die tijdens de pandemie uit het oosten zijn gekomen. Vaak is er niet goed gekeken naar de herkomst van deze dieren, wat problemen kan geven.” Het is essentieel dat er zorgvuldig wordt gekeken naar de afkomst van een hond. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een hond ‘gered’ uit het buitenland, eigenlijk bij een broodfokker (uit dat land) vandaan komt.”

Met dank aan DOA.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase