De maand van het gebit - februari

Februari is de maand van het gebit! Deze maand is door dierenartsen uitgeroepen om extra aandacht te besteden aan het gebit van onze dierenvrienden. Want helaas wordt het gebit wel eens vergeten, terwijl gebitsverzorging heel belangrijk is voor het behoud van een gezond gebit.

Het honden- en kattengebit

Honden en katten zijn carnivoren en hun gebit is ontworpen om hen te helpen bij het vangen en consumeren van hun prooi. Hun scherpe hoektanden zorgen ervoor dat ze hun prooi stevig kunnen vasthouden. Dit terwijl de knipkiezen het voedsel in kleine stukjes kunnen verscheuren. Het vermogen om voedsel in de mond te malen is minder belangrijk dan het vermogen om het voedsel gemakkelijk door te kunnen slikken.

Honden gebit
Honden gebit

Honden en katten zijn geboren zonder tanden en ontwikkelen eerst een melkgebit. Na verloop van tijd, wanneer ze tussen de 3-4 maanden oud zijn, zal hun melkgebit beginnen te wisselen en zal hun volwassen gebit tevoorschijn komen. Hierbij krijgen ze ook een aantal extra kiezen. Het proces van het wisselen van het melkgebit naar het volwassen gebit duurt enkele maanden. Sommige dieren kunnen hierbij last hebben van diarree en een verhoogde behoefte om te kauwen.

In sommige gevallen kan het zijn dat de volwassen tanden al doorbreken terwijl de melktanden nog niet uitgevallen zijn. In deze situaties kan het nodig zijn om ingrijpen van een dierenarts te verkrijgen om te voorkomen dat de stand van de tanden door de melktanden beïnvloed wordt. Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen de behandelopties variëren. Het is belangrijk om het wisselen van het gebit te laten controleren als het niet soepel verloopt.

Hoe ontstaat een slecht gebit?

Een vies gebit ontstaat wanneer tandplak zich ophoopt op moeilijk bereikbare plaatsen. Tandplak is een aanslag op de tand die zacht is en eenvoudig te verwijderen, maar als het niet verwijderd wordt, verandert het in tandsteen. Tandsteen is harder en moeilijker te verwijderen en biedt een oppervlakte waar nieuwe tandplak gemakkelijk kan hechten. Door kauwen en likken wordt een groot deel van de tandplak verwijderd voordat het tandsteen wordt, maar sommige plekken zijn moeilijker bereikbaar. Bepaalde voedingsmiddelen, vooral rijk aan zetmeel, kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van tandplak. Het is echter belangrijk om te weten dat zelfs als honden en katten producten zonder zetmeel eten, tandplak nog steeds kan ontstaan. Sommige honden en katten zijn gevoeliger voor tandproblemen en hebben er een aanleg voor, terwijl anderen door de stand van hun gebit kunnen worden beïnvloed.

Honden gebit
katten gebit

Gebitsverzorging van een kat

Een gezond gebit is belangrijk voor honden en katten, net als bij mensen. Het voorkomen van tandplak en tandsteen is essentieel om ontstekingen te voorkomen. Tandplak ontstaat op moeilijk te bereiken plekken en kan uiteindelijk omslaan in tandsteen, waar bacteriën en vuil zich makkelijk aan hechten. Als het gebit niet goed schoongemaakt wordt, kunnen vervelende ontstekingen ontstaan, waaronder het tandvleesontsteking, en soms zelfs verlies van tanden.

Gelukkig kun je dit voorkomen door het gebit goed schoon te houden. Het wegpoetsen van tandplak is de eerste stap en het is het beste om te beginnen met poetsen op jonge leeftijd. Hierdoor kun je het proces het beste aanleren en voorkom je dat het gebit vies wordt. Er zijn verschillende producten beschikbaar voor het poetsen van tanden, waaronder doekjes, kleine tandenborstels en tandpasta. De beweging van het poetsen is het belangrijkste aspect, dus zelfs zonder tandpasta zal het helpen. Afhankelijk van je voorkeur zijn sommige producten handiger dan andere, en met doekjes of een kleine tandenborstel heb je de meeste controle.

Het is belangrijk om je hond of kat rustig aan het poetsen te laten wennen. Dit proces kan enige tijd duren, dus wees geduldig en neem de tijd om je dier aan het gebit te laten wennen. Hierdoor voorkom je dat het een onprettige ervaring wordt voor hen en kun je het op een rustige manier integreren in hun verzorgingsroutine.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase