Alles dat je moet weten over hondenvoer!

Een cruciale factor voor een gezonde hond is het verstrekken van geschikt voedsel. Echter, wat kwalificeert als geschikt voedsel? Hoe vaak en op welke tijdstippen dient een hond gevoed te worden? En wat is de meest optimale methode hiervoor? In dit artikel krijg je een volledig overzicht over het geven van voeding aan een hond. Geniet van je maaltijd, viervoeter!

 

Een gezonde voeding is van vitaal belang

Een gezonde maaltijd is essentieel voor elke hond, ongeacht hun grootte, leeftijd of levensfase. De juiste voeding is van fundamenteel belang voor een puppy’s groei en ontwikkeling, terwijl het voor een oudere hond de sleutel is tot het behoud van hun vitaliteit. De voeding die je hond krijgt, heeft invloed op zijn gebit, vacht, organen, botten en ontlasting. Tegenwoordig vertrouwen de meeste hondeneigenaren op commercieel hondenvoer dat verkrijgbaar is in supermarkten en dierenwinkels. Merken zoals Royal Canin en Pedigree produceren veel van deze voedingsmiddelen en stemmen ze af op de specifieke behoeften van jouw hond, zodat ze alles krijgen wat ze nodig hebben in slechts één soort voer. Het voeden van een hond is dan ook een eenvoudige taak.

Hondenvoer
Hondenvoer

Droogvoer of blikvoer: wat is beter?

Veel hondeneigenaren vragen zich af wat de beste optie is: droogvoer of blikvoer. Deskundigen geven echter vrijwel altijd de voorkeur aan droogvoer. Droogvoer heeft namelijk verschillende voordelen ten opzichte van blikvoer, waaronder:
• Lagere kosten
• Meer lichaamsgewicht stabiel van de hond
• Brokken zijn goed voor de tanden
• Gemakkelijker te doseren

 

Hoe vaak moet je je hond voeren?

Afhankelijk van de leeftijd van je hond moet je hem meerdere keren per dag voeren. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid voeding per maaltijd te geven, die op de verpakking van het hondenvoer te vinden is. De dierenarts kan ook advies geven over de juiste voeding voor je hond, bijvoorbeeld tijdens de eerste puppycontrole. Over het algemeen heeft een groeiende pup 25 gram voer per kilogram lichaamsgewicht nodig, terwijl een volwassen hond 10 gram voer per kilogram lichaamsgewicht nodig heeft. 

In de onderstaande tabel zie je precies hoe vaak je jouw hond per dag moet voeren:

• Puppy: tot 12 weken 4 maaltijden per dag
• Puppy: 3 tot 8 maanden 3 maaltijden per dag
• Volwassen grote hond 2 maaltijden per dag
• Volwassen kleine hond 1 van 2 maaltijden per dag

Hoe kies je het juiste voer voor je hond?

Er zijn verschillende merken hondenvoer beschikbaar die allemaal voldoen aan de keuringseisen. Je dierenarts kan je adviseren over een specifiek merk dat geschikt is voor jouw trouwe viervoeter, aangezien hij jouw hond kent. Maar er zijn ook algemene criteria waar je op kunt letten bij het kiezen van hondenvoer. Goede hondenvoeding bevat bijvoorbeeld:
• Een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren
• Een gebalanceerd gehalte aan eiwitten en vitaminen
• Een complete samenstelling van voedingsstoffen voor dagelijks gebruik
• Hoogwaardige grondstoffen
• Goed verteerbare brokken
• Een smaak die jouw hond lekker vindt zodat hij het met plezier opeet.

 

Wanneer moet je jouw hond eten geven?

Hoewel de specifieke tijden waarop je je hond voedt niet heel belangrijk zijn, is het wel van belang om structuur te bieden in de voedertijden. Het is aan te raden om je hond op dezelfde tijden als jijzelf te voeden, of kort daarna. Hierdoor krijgt je hond een vast eetpatroon, wat stress en voernijd kan voorkomen. Onregelmatig voeren kan leiden tot voernijd, waarbij honden hun eten gaan beschermen met mogelijk negatieve gevolgen. Het hanteren van een vast voerschema is daarom de beste keuze.

Hondenvoer
Hondenvoer

Wat is het beste moment om een hond te voeren in relatie tot het uitlaten?

De beste tijd om een hond te voeren is na het uitlaten. Wanneer je een hond vóór het uitlaten voert, is er een risico dat hij last krijgt van krampen of steken tijdens de wandeling. Het is daarom beter om ongeveer een half uur na het uitlaten van je hond te voeren. Bovendien beschouwen honden hun voedsel als een beloning. Door na het uitlaten te voeren, wordt hun jachtinstinct gestimuleerd omdat ze het associëren met het vangen van prooi buiten.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase