Veelgestelde vragen dierenarts

Veelgestelde vragen dierenarts

Elke dierenkliniek heeft een eigen UBN nummer gekregen. Dit nummer kunt u opvragen bij RVO en is nodig voor het bestellen van paspoorten en chips. Meer is te lezen op onze support pagina.

De ISO-normen 11784/85 vormen, in combinatie, de standaard voor elektronische dieridentificatie. ISO 11784 beschrijft de nummerstructuur (15-cijfers, eerste 3 zijn fabrikant- of landencode). ISO 11785 is het technisch concept van de chips. Alle chips die PetBase / Micpoint BV verkoopt voldoen aan deze normen.

U kunt uw registraties doen via onze website, maar ook direct vanuit steeds meer managementsoftware zoals Animana, Vetware, DAISY en VetBase. Na aanmelding zijn de gegevens direct oproepbaar via onze website.

Nee, niet alle dieren hebben een verplichting. Voor een hond of paard geldt een verplichting van 528 nummers.

In, onder andere, de Verenigde Staten wordt vaak gebruik gemaakt van FDX-A chipnummer. Een FDX-A chipnummer heeft een code van 10 tekens lang en bestaat meestal uit 9 cijfers en 1 letter. In Europa worden voor huisdieren altijd FDX-B chipnummers gebruikt. Deze chipnummer zijn op een vaste manier opgebouwd. Ze bestaan altijd uit 15 cijfers. De eerste drie cijfers zijn of een fabrikantnummer of een landencode. Fabrikantnummers beginnen altijd met een 9, bijvoorbeeld 945 voor FiveStar transponders. Een transpondernummer dat begint met 999 is een test nummer en hoeft niet uniek te zijn. Als het nummer met een landencode begint dan hebben de cijfers op de 4e t/m de 6e plaats ook een vaste betekenis. Een 0 op de 4e plaats is een testnummer en hoeft niet uniek te zijn. Een nummer dat begint met 5281400 is van de Raad van Beheer. Staat er een 2 op de 4e plaats dat zijn de cijfers op de 5e en 6e plaats een afgeleide van de fabrikant code. Dit is uit te rekenen door het afgeleide af te trekken van 991. Dus een nummer dat begint met 5282460 is een chipnummer uit Nederland (528) met een fabrikantcode (2) van 945 (991 – 46 = 945). De laatste 8 cijfers maken het nummer uniek. Het zijn volgnummers die niet op volgorde verpakt worden. In een doosje chipnummers zitten dus zelden twee opeenvolgende nummers.

Als het chipnummer verkeerd is ingevoerd, kan deze niet zomaar aangepast worden. Meest eenvoudige oplossing is, het contactformulier invoeren met het chipnummer en registratie/nummer en duidelijk vermelden wat het verkeerde en juiste nummer is. Wij verzorgen dan de juiste registratie.

Honden, geboren of geïmporteerd na 1 april 2013, moeten verplicht geregistreerd worden in een door de overheid aangewezen databank. Ook moeten alle wijzigingen voor deze honden worden vastgelegd.Wij moeten als databank de eigenaren de mogelijkheid bieden om wel aan deze verplichting te voldoen, zonder gebruik te maken van de functie van de databank (het herenigen van een vermist dier met zijn eigenaar). Wanneer u aanvinkt dat de registratie van een hond niet gebruikt mag worden voor hereniging, kunnen we geen gegevens van de eigenaar vrijgeven als de hond ergens gevonden is. Zo’n hond gaat een dierenasiel in en kan dan na de standaard periode herplaatst worden.Aangezien de databanken voornamelijk bestaan om vermiste dieren weer bij hun eigenaar terug te krijgen is ons advies om WEL gebruik te maken van hereniging. Het vinkje laat u dus bij voorkeur ongemoeid. Gebruik het alleen als een nieuwe eigenaar dit per se wil en zich ook heel goed bewust is van de mogelijke gevolgen. Als een eigenaar zijn gegevens liever niet op het publieke deel wil hebben kunt u beter de optie “alleen aanmeldende instantie” gebruiken. Een gevonden dier is in dat geval nog via u of via ons naar een eigenaar te herleiden. Probeer een eigenaar ook uit te leggen dat “publiek” betekent dat zijn gegevens alleen op te vragen zijn door iemand die het 15-cijferige chipnummer weet.Ons advies is altijd volledige vrijgave (aanmeldende instantie + eigenaarsgegevens) voor snelle en eenvoudige hereniging van een vermist dier met de eigenaar.

Ja, alle huisdierachtige dieren kunnen geregistreerd worden in de databank. Een aantal andere voorbeelden zijn: ezels, fretten, knaagdieren, slangen, vogels etc.

Voor het uitreiken van een officieel EU dierenpaspoort in Nederland is voor honden een UBN nummer nodig. 

nl_NLDutch