Pas op voor giftige stoffen!

We houden allemaal van onze huisdieren en willen ervoor zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn. Een van de belangrijkste manieren waarop we dat kunnen doen, is door ervoor te zorgen dat ze niet worden blootgesteld aan giftige stoffen. Huisdieren kunnen ernstig ziek worden of zelfs overlijden als ze per ongeluk giftige dingen eten of drinken. Daarom is het van vitaal belang om voorzichtig te zijn met voedingsmiddelen, huishoudelijke producten, medicijnen en andere gevaarlijke stoffen die je in huis hebt.

Giftige stoffen
Giftige stoffen hond

Laten we eens kijken naar enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om je huisdier te beschermen tegen giftige stoffen.

 • Gebruik geen giftige stoffen in- of om huis.
  Het gebruik van giftige stoffen zoals ratten- en muizengif, slakkengif en onkruidverdelgers kan gevaarlijk zijn voor zowel huisdieren als de natuur. Gelukkig zijn particulieren vanaf 1 januari 2023 niet meer toegestaan om ratten- en muizengif te kopen. Slakkengif kan ook giftig zijn voor huisdieren, zoals honden en katten. Het beste is om deze producten helemaal niet te gebruiken. In plaats daarvan kun je natuurlijke methoden proberen om onkruid te verwijderen, zoals kokend water, azijn en zout. Deze zijn veiliger voor je huisdieren en het milieu.

 

 • Bewaar huishoudmiddelen op een veilige plek.
  Veel huishoudelijke producten, zoals allesreinigers, zeep en wasverzachters, zijn niet bedoeld voor consumptie door dieren of mensen. Hoewel de meeste huisdieren niet geneigd zijn om deze producten te eten, kun je nooit helemaal zeker zijn. Sommige gevaarlijke stoffen kunnen een aantrekkelijke geur hebben voor huisdieren, zoals de zoete geur van antivries. Zorg ervoor dat huishoudelijke producten veilig worden opgeborgen, zodat je huisdier er niet bij kan. Wees vooral voorzichtig met producten zoals antivries die gebruikt worden in snowglobes, omdat ze giftige vloeistoffen kunnen bevatten.
 • Let op giftige bloemen en planten.
  Sommige planten en bloemen kunnen giftig zijn voor huisdieren. Hoewel huisdieren meestal niet zomaar giftige planten zullen eten, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met wat er in je tuin, moestuin of in potten en vazen in huis staat. Bepaalde planten, zoals buxus, taxus, vingerhoedskruid, rododendron, lelies, blauwe regen, hyacint, narcis, krokus, gatenplant, monnikskap, monstera en berenklauw, kunnen gevaarlijk zijn als je huisdier ze binnenkrijgt. Houd je huisdier in de gaten tijdens wandelingen en vermijd dat ze giftige planten eten. Als je vermoedt dat je huisdier giftige planten of bloemen heeft gegeten, raadpleeg dan voor de zekerheid een dierenarts.

 • Mensenvoedsel dat huisdieren niet mogen eten.
  Sommige voedingsmiddelen die veilig zijn voor mensen kunnen giftig zijn voor huisdieren. Het is belangrijk om het dieet van je huisdier zoveel mogelijk te beperken tot hun eigen voer. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals avocado, chocolade, druiven en rozijnen, noten, uien, bieslook, knoflook, prei, xylitol en zout, kunnen schadelijk zijn voor huisdieren. Zorg ervoor dat deze voedingsmiddelen buiten het bereik van je huisdier worden gehouden.
Giftige stoffen honden
Giftige stoffen katten
 • Medicijnen, tabak en alcohol.
  Medicijnen, tabak en alcohol kunnen zeer gevaarlijk zijn voor huisdieren. Paracetamol, een veelgebruikte pijnstiller voor mensen, is bijvoorbeeld giftig voor honden en vooral katten. Zorg ervoor dat medicijnen altijd buiten het bereik van huisdieren worden bewaard en raadpleeg een dierenarts als je huisdier medicijnen nodig heeft. Houd ook tabak en alcohol buiten het bereik van je huisdier. Nicotine in tabak is een ernstig zenuwgif voor honden, en alcohol kan ook schadelijk zijn.

 

 • Let op anti-aanbaklagen bij vogels.
  Als je vogels als huisdieren hebt, wees dan voorzichtig met het gebruik van gourmetstellen en koekenpannen met een anti-aanbaklaag. Deze anti-aanbaklagen bevatten vaak PTFE (polytetrafluorethyleen), een stof die bij oververhitting gevaarlijk kan zijn voor vogels. Het inademen van Teflondampen kan bij vogels ernstige benauwdheid veroorzaken en zelfs fataal zijn. Gebruik deze apparaten niet in de buurt van vogels en zorg ervoor dat je vogel in een andere kamer is als je ze gebruikt.

Door bewust te zijn van de giftige stoffen in en rondom ons huis en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat onze geliefde huisdieren veilig en gezond blijven. Als je vermoedt dat je huisdier iets giftigs heeft gegeten of in contact is gekomen met schadelijke stoffen, aarzel dan niet om een dierenarts te raadplegen voor advies en behandeling. De gezondheid en het welzijn van onze huisdieren zijn het waard!

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase