Wanneer kan je kat naar buiten?

Wanneer is het beste moment om mijn nieuwe kat naar buiten te laten? Dit is een vraag wat veel gesteld wordt en wat veel mensen toch wel spannend vinden. Je weet namelijk niet hoe hij gaat reageren op al die nieuwe indrukken buiten. Met de juiste tips wordt dit niet zo spannend, maar juist een hele leuke ervaring!

Voorzorgsmaatregelen 

Voordat je kat naar buiten gaat is het handig om te zorgen dat hij al zijn inentingen heeft gehad. Dit voorkomt enige ziektes, aandoeningen en veelvoorkomende infecties.  

Het laten castreren of steriliseren raden wij aan ook vooraf te laten doen. Een on-gecastreerde kat gaat namelijk meteen opzoek naar een krolse poes. Ook zijn niet gecastreerde katten agressiever en zullen dus vaker vechten. Met een castratie of sterilisatie wordt dit voorkomen en kan jij je kat met een geruster hart naar buiten laten!

Het beste moment om je kat naar buiten te laten  

Het beste moment om je kat voor het eerst naar buiten te laten is wanneer hij minimaal 6 maanden oud is. Dit komt omdat er veel nieuwe indrukken op hem af zullen komen. Ook gaat hij het territorium in van andere katten die er al langer wonen. Die kunnen zich bedreigd gaan voelen en dus zal de kitten zich daartegen moeten kunnen verweren. Belangrijk is wel voordat je hem naar buiten laat is dat de kat eerst goed moet wennen aan het huis. Laat hem dus ook bij verhuizing niet meteen naar buiten. 

Een kitten is allerlei weersomstandigheden zoals regen, wind, warmte of juist kou. Om deze nieuwe prikkels te beperken zou je kunnen beginnen met af en toe even kort in de tuin te laten lopen. Om hem niet kwijt te raken kan je hem een lijntje of speciaal tuigje om doen. Op deze manier kan de kitten wennen aan de buitenlucht. 

 

Je kat naar buiten laten Het beste moment om je kat naar buiten te laten

Dan is het eindelijk zover! Je kan de kat met een gerust hart naar buiten laten want hij is er helemaal klaar voor. Toch is er nog één ding wat handig is om hem aan te leren. Dit is dat je hem een reden geeft om naar huis te komen. Denk dan aan hem naar buiten doen in de ochtend voordat je hem eten geeft. Hij zal dan vanzelf terugkomen voor zijn ontbijt. Let er wel op dat je hem dan pas na de ochtendspits naar buiten laat. 

Wanneer kan je kat naar buiten?
Wanneer kan je kat naar buiten

Kat chippen na geboorte

Jaarlijks raken er heel veel katten vermist. Helaas is de kans dat je hem terugvindt zonder chip erg klein. Om dit te voorkomen kan je ervoor kiezen om je kat te laten chippen. Door je kat te laten chippen en correct te registreren bij PetBase zorg je ervoor dat hij makkelijk, snel en veilig weer thuis kan komen. 

Ook kan je dan met een geruster hart je kat heerlijk buiten laten lopen. 

Meer lezen over het chippen van katten? klik op de onderstaande knop!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase