Waar moet je op letten tijdens de feestdagen?

De feestdagen staan om de hoek! Maar waar moet je op letten zodat het voor je knuffeldier ook feestelijk wordt?

Het woord feestdagen zegt het zelf al, heel veel feest! De kerstboom staat op, veel lekkernijen ligt op tafel, de kaarsen staan aan, er wordt buiten vuurwerk afgestoken en nog veel meer gezellige tradities! Maar dit kan ook wat risico’s meenemen voor je huisdier. Waar moet je nou precies op letten? 

Tijdens de feestdagen is het slim om goed op te letten wat je doet. Voor huisdieren zijn namelijk aardig wat dingen erg giftig. Let daarom vooral op bij de volgende dingen: 

Huisdier tijdens feestdagen
Huisdier tijdens feestdagen

Chocolade
Wees voorzichtig met chocolade, dit is giftig voor honden en katten. Zorg ervoor dat de kerstboom op een veilige plaats staat.

Waterbak
Zet de waterbak niet te dicht bij de kerstboom, want de naalden zijn giftig en huisdieren kunnen zich aan de versieringen verwonden door ze op te eten. Gebruik onbreekbare kerstballen en hang deze aan de onderkant van de boom.

Giftige planten
Amaryllis en kerstrozen zijn zeer giftige planten, dus hou ze buiten het bereik van knagers en andere nieuwsgierige huisdieren.

Etensresten
Geef geen etensrestjes aan dieren, zoals botjes of satéstokjes, en geen noten, snoepjes of alcoholische dranken.

Gourmetten
Als je gaat gourmetten, let dan op dat de dampen die vrijkomen van een antiaanbaklaag in een pan of tosti-ijzer dodelijk kunnen zijn voor vogels.

Oliebollen
Oliebollen kunnen bij honden en katten maagdarmklachten veroorzaken, maar ook nierfalen door de rozijnen.

Brandende voorwerpen
Wees voorzichtig met brandende voorwerpen, zoals kaarsen.

Harde geluiden en registratie

Het belangrijkste om op te letten tijdens de feestdagen zijn de harde geluiden en te zorgen dat je huisdier is gechipt en correct is geregistreerd bij een door de overheid erkende dierendatabank, zoals PetBase. 

Laat je huisdier niet loslopen buiten terwijl er vuurwerk afgestoken wordt. Probeer ook je kat zoveel mogelijk binnen te houden om de kans dat hij wegloopt te verkleinen. Hierbij is ook belangrijk dat je gegevens van de registratie up-to-date zijn. 

Harde geluiden

Huisdier registratie

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase