Verspreidt je huisdier het apenpokken virus?

Dieren spelen een grote rol als we het hebben over de verspreiding van virussen, en dat is opnieuw gebeurt. Dit keer is het apenpokken virus door dieren meegenomen en verspreid. Maar heeft je huisdier invloed op de overdracht naar jou?

Het apenpokken virus kan verschillende soorten dieren infecteren, dit betekent dat het onder de dieren zal circuleren, en daaruit bestaat het risico dat ze het weer naar de mens zullen gaan verspreiden. Viroloog Isabelle Eckerle Noemt boerderijdieren en huisdieren als gasteren voor het virus. Hierin worden ratten als specifiek benoemt.

Dit komt doordat de ratten al eerder het apenpokkenvirus naar de VS heeft gebracht. Dit ging toen over de Gambia-reuzenhamsterrat. In 2003 was dit al eerder gebeurt, dat was de eerste keer dat het apenpokken virus buiten Afrika werd vastgesteld. Dit kwam toen door knaagdieren en dwergslaapmuizen.

Er is nog geen bewijs dat de huidige uitbraak afkomstig is van ratten of andere dieren. Grotendeels van de besmette mensen zijn mannen die seks hebben gehad met andere mannen. Het virus wordt waarschijnlijk overgedragen via lichaamsvloeistoffen. Denk hierbij aan speeksel of sperma.

Toch is de kans zeker aanwezig dat de overdracht tussen mens en (huis)dier er is, we moeten waakzaam zijn zegt viroloog Fabian Leendertz. 

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase