Veelgestelde vragen fokker

Begin met het aanmaken van jouw eigen account in https://mijn.petbase.eu/. Je hebt daarvoor jouw geldige UBN voor honden nodig, regel dat tijdig.
Zijn de geboorte en chipaanbrengmelding van een dier geregistreerd in Mijn.PetBase door de dierenarts , dan is het dier vanaf dat moment terug te vinden in jouw fokkers-account. Hier regel je eenvoudig de overdracht aan de nieuwe eigenaar.  Ook als de geboorte van het dier eerder aangemeld was via een ander aangewezen portaal, kan het dier bij PetBase geregistreerd worden. PetBase controleert automatisch of de verplichte chipaanbreng-melding, importmelding en/of geboortemelding reeds is gedaan.

Wat leuk dat je een nestje honden gaat fokken. Een super leuke ervaring, maar er komen wel regels om de hoek kijken. Je krijgt te maken met wet- en regelgeving. Je mag niet teveel honden fokken als particulier, dan beschouwt RVO je namelijk als bedrijfsmatig fokker. Ook een eenmalige of particuliere fokker moet sinds de invoering van de nieuwe wetgeving een UBN hebben voordat de pups gechipt mogen worden. Heb je nog geen UBN, dan kan deze aangevraagd worden bij RVO.

Na de geboorte dien je de pup(s) binnen 7 weken te laten chippen en van een Europees Dierenpaspoort te laten voorzien.  Het chippen mag door een door de overheid erkende chipper of door een dierenarts, het uitreiken van het dierenpaspoort mag uitsluitend door een dierenarts gedaan worden. Via PetBase registreert de chipper/dierenarts eenvoudig alle benodigde gegevens en meldt ze door aan RVO, waarmee aan deze verplichting is voldaan.

Als een dier van jouzelf naar de adoptant (nieuwe eigenaar) verhuist, wil je dat in PetBase ook goed regelen. De oude eigenaar/ fokker geeft aan de nieuwe eigenaar het dier mee, samen met de overdrachtscode die bij de chipregistratie hoort én met de officiële papieren van het dier (dierenpaspoort of vaccinatieboekje). Dan maakt de nieuwe eigenaar een MijnPetBase account aan (of heeft dat al en logt in).  De nieuwe eigenaar haalt het dier met het chipnummer en de ontvangen overdrachtscode binnen in zijn/haar eigen account. De nieuwe eigenaar betaalt hierbij slechts het eenmalige bedrag van € 7,50.

De overdrachtscode is te vinden door in te loggen op jouw PetBase account, ga vervolgens naar ‘Mijn dieren’ en klik op ‘Details en wijzigen’. Rechts onderin bij de registratie zie je de overdrachtscode staan. Lees hier meer over deze overdracht.

Als het chipnummer verkeerd is ingevoerd, kan deze niet zomaar door jou als fokker aangepast worden. Neem contact op met de aanmeldende instantie (dierenkliniek), die dient de registratie volledig te verwijderen. De registratie kan dan vervolgens opnieuw worden gedaan met het juiste chipnummer.

In, onder andere, de Verenigde Staten wordt vaak gebruik gemaakt van FDX-A chipnummer. Een FDX-A chipnummer heeft een code van 10 tekens lang en bestaat meestal uit 9 cijfers en 1 letter. In Europa worden voor huisdieren altijd FDX-B chipnummers gebruikt. Deze chipnummer zijn op een vaste manier opgebouwd. Ze bestaan altijd uit 15 cijfers. De eerste drie cijfers zijn of een fabrikantnummer of een landencode. Fabrikantnummers beginnen altijd met een 9, bijvoorbeeld 945 voor FiveStar transponders. 

Meer lezen? Bekijk het op onze support site:

De ISO-normen 11784/85 vormen, in combinatie, de standaard voor elektronische dieridentificatie. ISO 11784 beschrijft de nummerstructuur (15-cijfers, eerste 3 zijn fabrikant- of landencode). ISO 11785 is het technisch concept van de chips. Alle chips die PetBase B.V. verkoopt voldoen aan deze normen.

Nee, niet alle dieren hebben een verplichting. Voor een hond of paard geldt een verplichting van 528 nummers.

PetBase support site!

Om al onze klanten zo goed mogelijk te helpen hebben wij een aparte support site opgericht. Hier komen alle vragen in voor die wij krijgen. Staat jouw vraag hier dus niet tussen? Neem even een kijkje op onze support site. 

Heb je overige vragen die nergens benoemd staan? Neem dan gerust contact met ons op!

Support website PetBase
nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase