Veelgestelde vragen dierenarts

Elke dierenkliniek heeft een eigen UBN praktijknummer gekregen. Dit nummer kan je opvragen bij RVO en is nodig voor het doormelden en bestellen van paspoorten en chips. Meer is hierover te lezen op onze support pagina.

Je kunt de registraties eenvoudig doen via onze website, zowel registraties voor hereniging als losse chip aanbrengmeldingen of paspoort uitreikingen. Maar ook direct vanuit steeds meer managementsoftware zoals Animana, Vetware, DAISY en VetBase is het mogelijk chips te registreren. Na aanmelding zijn de gegevens direct oproepbaar via onze website. Op onze supportpagina vertellen wij uitgebreid hoe de registratie van een chip gedaan moet worden.

In, onder andere, de Verenigde Staten wordt vaak gebruik gemaakt van FDX-A chipnummer. Een FDX-A chipnummer heeft een code van 10 tekens lang en bestaat meestal uit 9 cijfers en 1 letter. In Europa worden voor huisdieren altijd FDX-B chipnummers gebruikt. Deze chipnummer zijn op een vaste manier opgebouwd. Ze bestaan altijd uit 15 cijfers. De eerste drie cijfers zijn of een fabrikantnummer of een landencode. Fabrikantnummers beginnen altijd met een 9, bijvoorbeeld 945 voor FiveStar transponders. 

Meer lezen? Bekijk het op onze support site:

Voor het uitreiken van een officieel EU dierenpaspoort in Nederland is voor honden een UBN nummer van de houder/eigenaar nodig. Ook als het oude paspoort vermist, beschadigd of vol is, moet de eigenaar een UBN hebben bij een nieuw paspoort. Voor het uitreiken van een paspoort voor een niet-hond, bijvoorbeeld kat of fret, hoeft alleen het nummer van het paspoort worden doorgegeven en hoeft de eigenaar geen UBN te hebben. Hier wordt verder uitgelegd hoe je een Europees dierenpaspoort registreert. 

UBN staat voor Uniek Bedrijfsnummer en is een uniek nummer voor de locatie waar men de hond of honden houdt. In de volgende gevallen heeft de eigenaar een UBN nodig bij jou als dierenarts:

  • Voor het aanbrengen, injecteren van een chip in een hond
  • Voor het doen van een importmelding bij een hond
  • Voor het uitreiken van een paspoort voor een hond

Adviseer de eigenaar bij het maken van een afspraak tijdig een UBN aan te vragen via de website van RVO. Meer informatie over het UBN vind je op onze supportpagina.

Als de stamgegevens (chipnummer, diersoort en bij een hond ook de geboortedatum) verkeerd zijn ingevoerd, kunnen deze niet zomaar aangepast worden. De registratie moet volledig worden teruggetrokken via het prullenbakje bij de registratie. Nadat de registratie volledig is verwijderd kan er een nieuwe registratie worden gedaan met de juiste gegevens. De niet-stamgegevens (ras, kleur, geslacht) zijn te wijzigen bij de registratie van het dier onder het kopje ‘Acties’ en vervolgens ‘Wijzigen’.

Meer lezen? Bekijk het op onze support site:

Voor het starten van de registratie is het goed om alle chipnummers al in de paspoorten en of vaccinatieboekjes geplakt te hebben. Voor de doormelding van de wettelijke elementen is het belangrijk om een chipper (alleen een chipaanbrengmelding) of gelijk de dierenarts (aanbreng + paspoort melding) te selecteren. Bij de katten met een 528 chip kan gelijk de chip-aanbrengmelding gedaan worden en bij honden kan in één keer de geboorte-, chipaanbreng- en paspoort melding gedaan worden. Zoek de betreffende houder/eigenaar op en kies vervolgens voor ‘Nest registreren’. Lees hier stap voor stap hoe je een nest kan aanmelden.

Af en toe kan het gebeuren dat een geplaatste chip niet werkt, snel na het aanbrengen uit het dier valt, of om een andere reden niet (meer) kan worden afgelezen. Bij PetBase koppel je eenvoudig de registratie van de tweede chip aan die van de eerste chip. Zo zal het dier met beide chips goed geïdentificeerd worden. Zoek de geregistreerde chip op in PetBase en kies bij ‘Acties’ voor ‘Chip vervangen/bijplaatsen.’ Nadat je hier de gegevens van de tweede chip hebt ingevuld, zijn beide chips geregistreerd. Op onze supportpagina vind je een uitgebreide uitleg.

Op PetBase kan je met slechts enkele klikken live alle benodigde informatie van een chip ophalen bij RVO. Binnen ongeveer 2 seconden zie je alle ontvangen meldingen  zoals chipaanbreng, paspoortuitreiking, geboorte, import, export, vermist, gevonden, afvoer of aanvoer. Login op PetBase, zoek het chipnummer op via de zoekbalk en klik vervolgens op ‘RVO controle’ rechtsboven in het scherm.

Wanneer de meldingen groen zijn, betekent dit dat meldingen bij RVO zijn ontvangen. Zijn er een of meerdere meldingen roodgekleurd? De meldingen zijn dan niet door RVO ontvangen en moeten eventueel nog gedaan worden door jullie als kliniek. Voor meer gedetailleerde informatie over de wettelijke meldingen naar RVO, kan je terecht op onze supportpagina.

De ISO-normen 11784/85 vormen, in combinatie, de standaard voor elektronische dieridentificatie. ISO 11784 beschrijft de nummerstructuur (15-cijfers, eerste 3 zijn fabrikant- of landencode). ISO 11785 is het technisch concept van de chips. Alle chips die PetBase / Micpoint BV verkoopt voldoen aan deze normen.

Nee, niet alle dieren hebben een verplichting. Voor een hond of paard geldt een verplichting van 528 nummers.

Ja, alle huisdierachtige dieren kunnen geregistreerd worden in de databank. Een aantal andere voorbeelden zijn: ezels, fretten, knaagdieren, slangen, vogels etc.

PetBase support site!

Om al onze klanten zo goed mogelijk te helpen hebben wij een aparte support site opgericht. Hier komen alle vragen in voor die wij krijgen. Staat jouw vraag hier dus niet tussen? Neem even een kijkje op onze support site. 

Heb je overige vragen die nergens benoemd staan? Neem dan gerust contact met ons op!

nl_NLDutch

Inloggen