Utrecht gooit boeg om en gaat ook TNRC methode gebruiken bij verwilderde katten.

Tot op heden doodde Utrecht 400 verwilderde katten per jaar, maar dit gaat veranderen. Volgende de provincie kan dit diervriendelijker door ze te vangen en te houden in een dierencentrum voor verwilderde katten. Maar waarom werden verwilderde katten gedood?

Doordat verwilderde katten niet zijn gesocialiseerd jagen ze op beschermde en ook bedreigde diersoorten. Dit heeft een negatieve invloed op de biodiversiteit en geeft een bedreiging voor de inheemse flora en fauna. Hierdoor is het noodzakelijk om het aantal verwilderde katten terug te dringen. In onder andere Zuid-Holland hebben ze het al redelijk onder controle weten te krijgen, dit doormiddel van de TNRC methode. Dit staat voor Trap (vangen), neuter (castreren/steriliseren), return/relocate (herplaatsen of terugplaatsen bij eigenaar) en care (nazorg verlenen). Utrecht laat weten deze methode ook te gaan gebruiken.

Om dit in gang te zetten is de belangrijkste zet de verwilderde katten te vangen, dit is al gestart via een pilot in Polsbroekerdam. Hier zullen de komende maanden schuurkatten op boerenerven worden gevangen. Mocht iemand een verwilderde kat ergens tegenkomen en hier een melding van maken zal deze ook worden opgehaald in andere gebieden. Dit project duurt drie jaar, in deze die jaar zal er voortdurend worden bijgehouden hoeveel katten ze vangen voor een onderzoek.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er een kat rondloopt die net is verwilderd maar bij iemand thuis hoort. Om deze kat terug te brengen bij zijn of haar eigenaar moet hij gechipt zijn. Om die reden roept stichting Zwerfkatten Nederland op om hun kat te laten chippen. Dit kan voorkomen dat ze onnodig honger lijden, ziek worden of schade aanbrengen.

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase