Spelen met je kat

Interactief spelen met je kat is niet alleen plezierig, maar biedt ook waardevolle beweging voor katten van alle leeftijden. Het is ook belangrijk omdat het de band tussen eigenaar en kat versterkt, wat gunstig is voor het welzijn van beide partijen. 

Door interactief te spelen kunnen katten hun jachtvaardigheden verbeteren en de oefening door spelen helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Spelen is ook een positieve manier voor een kat om negatieve energie of agressie kwijt te raken. Het kan een verlegen of nerveuze kat helpen zelfvertrouwen te krijgen en een stevige spelsessie kan helpen bij het aanpassen aan een nieuwe omgeving. 

Sommige katten, net zoals honden, achtervolgen hun staarten voor de lol. Hoewel het minder vaak voorkomt bij katten dan bij honden, kan het altijd leuk zijn om met een speelhengel te spelen.

 
Spelen met je kat
Spelen met je kat

Kat speelt met staart

Echter, soms kan een kat die zijn staart achtervolgt een andere betekenis hebben in de communicatie van de kat. Helaas zijn er momenten waarop een kat die zijn staart achtervolgt het tegenovergestelde van plezier aangeeft. 

Katten kunnen ook om een aantal medische redenen achter hun staart aan jagen. Bijvoorbeeld, als er een infectie is en de staart ongemakkelijk is of als het jeukt vanwege allergieën. Katten kunnen ook een aandoening hebben genaamd Hyperesthesie-syndroom, veroorzaakt door overactieve zenuwuiteinden, waardoor katten een tintelend gevoel op de staart ervaren. 

Het is belangrijk om de normale lichaams- en staarttaal van de kat te kennen om er zeker van te zijn dat hij niet handelt om een medische reden.

Wat als een kat in zijn staart bijt?

Als je merkt dat een kat zijn staart achtervolgt en er bijt, is het belangrijk om een plan van aanpak te hebben. Staarten van katten kunnen gemakkelijk geïnfecteerd raken en het kan moeilijk zijn om zo’n infectie op te lossen.

 

Kat hijgt na spelen

Kortademigheid bij de kat kan verschillende oorzaken hebben. Anders dan honden, hijgen katten niet. Alleen tijdens inspanning mag de ademhaling sneller worden. Als de kat benauwd is, wacht dan niet te lang, maar ga naar de dierenarts om te laten uitzoeken wat uw kat heeft.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor kortademigheid:

  • Katten met ernstige pijn en stress kunnen kortademig zijn.

  • Katten met een te hard werkende schildklier kunnen erg gestrest zijn. Als iets tegen zijn wil gebeurt, kan de kat gaan hijgen waarbij de mond wijd open staat en de tong gekruld wordt gehouden. Katten met schildklierproblemen eten en drinken vaak meer en vallen af. De aandoening is goed te behandelen. 

  • Bij ernstige bloedarmoede kunnen sommige katten erg kortademig zijn. Bloedarmoede wordt vastgesteld met bloedonderzoek. Bij lichamelijk onderzoek zijn de neus en de tong vaak bleek.

  • Hartproblemen en longproblemen kunnen aanleiding zijn voor sneller en dieper inademen. De problemen kunnen variëren van hartfalen tot longontsteking. Van een verwaarloosde bronchitis tot uitzaaiingen in de longen.

  • Als er rond de longen vocht zit, kan een kat niet goed ademen. Een bacteriële borstvliesontsteking is vaak goed te genezen. Dat geldt ook voor vocht dat veroorzaakt wordt door lymfeklierkanker (maligne lymfoom). Er zijn echter ook oorzaken van vocht in de borstkas die niet te genezen zijn.
  • Katten met een klaplong of een scheur in het middenrif kunnen erg benauwd worden. Meestal is dit het gevolg van een val of aanrijding.
Spelen met je kat

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase