Slaapgedrag van katten

Katten slapen enorm veel, maar toch zijn ze meestal enorm waakzaam. Maar waar komt dit door?

Als je zelf een kat thuis hebt dan weet je het als de beste, een kat slaapt enorm veel. Ze worden ook wel slaapkoningen genoemd. Dit komt doordat ze gemiddeld 18 uur per dag slapen. Dit verschilt natuurlijk wel per leeftijd, op jongere leeftijd hebben ze minder slaap nodig dan als ze ouder worden.

Een kat slaapt ongeveer 60 tot 70 procent van zijn gehele leven. Dit zijn lange slaapsessies tot wegdommelmomentjes. Alleen katten hebben iets wat wij als mensen niet hebben, dat is namelijk dat alle zintuigen nog voor de helft werken bij katten als ze slapen. Hierdoor reageren ze op geluidjes, veranderingen in de kamer zoals licht en geur en bewegingen.

Katten zijn erg gefocust op hun eigen veiligheid. Hierdoor slapen ze vaak niet super diep, waardoor ze snel kunnen reageren op eventueel gevaar. Als katten diep slapen dan horen ze het niet als je tegen ze praat of zachtjes tegen hun oor blaast. Ze liggen heerlijk te dromen op dat moment!

Katten slapen het liefste op een plek waar het heerlijk warm is, denk hierbij aan plekken zoals de verwarming. Heerlijk bij je opschoot of tegen je aan zeggen ze ook geen nee tegen. Als je kat op z’n rug gaat liggen is dit een goed teken! Dit betekent namelijk dat je kat zich helemaal thuis voelt bij jou.

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase