Ov-chipkat reist zelfstandig met de tram

In de levendige buurten van de Bilderdijkstraat en de De Clercqstraat in Amsterdam is een bijzondere viervoetige bewoner uitgegroeid tot een geliefde lokale beroemdheid. Poes Rene, een eigenzinnige kat met een voorliefde voor avontuur, heeft niet alleen de harten van buurtbewoners en ondernemers veroverd, maar ook die van het hoofdstedelijke vervoerbedrijf GVB.

Wat Rene uniek maakt, is haar gewoonte om af en toe de tram te nemen naar andere delen van de stad, en vervolgens weer terug te keren naar haar vertrouwde omgeving. Het GVB, verantwoordelijk voor het stadsvervoer, verwelkomt haar als een van hun vaste reizigers en deelt in de vreugde van haar aanwezigheid.

In tegenstelling tot haar menselijke medereizigers heeft Rene geen OV-chipkaart nodig om aan boord van de tram te stappen. Vele trambestuurders kennen deze avontuurlijke ‘ov-chipkat’ al bij naam. Recentelijk verraste ze iedereen door niet alleen naar Flevopark te reizen voor een verkenningstocht, maar ook door de juiste tram terug naar huis te nemen.

Ov-chipkat
© Richard Mouw

Airtag bij kat

Om ervoor te zorgen dat Rene altijd veilig thuiskomt, heeft haar eigenaar, een buurtbewoner die liever anoniem blijft, een slimme oplossing bedacht. Hij heeft een airtag, een klein apparaatje met gps, aan Rene bevestigd, zodat hij altijd haar locatie kan traceren. Ondanks haar avontuurlijke uitstapjes keert Rene aan het einde van de dag terug naar huis voor een welverdiende maaltijd. Haar eigenaar merkt op dat ze niet altijd de tram neemt; soms wordt ze ook gezien in een café of gezellig bij iemand op schoot.

Hoewel Rene niet de eerste kat is die het openbaar vervoer verkent, sluit ze zich aan bij het illustere gezelschap van katten die eerder opmerkelijke tramreizen hebben gemaakt. Zo stapte Poekie in 2019 regelmatig in de tram in Rotterdam, terwijl poes Bowie in Den Haag lokale bekendheid verwierf door regelmatig een ritje mee te liften op een tramhalte. Poes Rene voegt op haar eigen unieke manier een vleugje speelsheid en verbazing toe aan het dagelijks leven van de Amsterdamse buurtbewoners.

De PetBase nieuwsbrief houdt je elke week op de hoogte van het beste dierennieuws. Kom jij bij de PetBase dieren community? 

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase