Op zoek naar een gezonde pup

In Nederland wonen er op dit moment ongeveer 1,5 miljoen honden, maar waar haal je nou een nieuwe  hond vandaan?

Je wilt een gezonde pup kopen, die goed gesocialiseerd is en zich goed heeft kunnen ontwikkelen. Helaas worden er (o.a. via Marktplaats) veel puppy’s verkocht die dat allemaal niet meegekregen hebben. Ze zijn ziek, te jong bij hun moeder weggehaald en/of hebben de niet de nodige vaccinaties gehad.

Soms zijn dat pups van onbekende herkomst (bv. uit het oosten van Europa), dan weet je niet hoe hij verzorgd werd en niet zeker hoe oud hij is. Andere keren zijn dat pups die in grote aantallen gefokt worden (broodfokker), omdat dat ras toevallig nu in de mode is. In al die gevallen is niet het welzijn van uw puppy, maar de portemonnee van de verkoper het belangrijkste. Uw pup kan daar de rest van zijn leven last van houden.
Het is sinds 2013 wettelijk vastgelegd dat elke  Nederlandse pup al in het nest gechipt en geregistreerd moet worden.  Tevens moet elke hond sinds 1 november 2021 ook een officieel EU-Dierenpaspoort in bezit hebben, anders mag hij niet verkocht worden. Vraag dus bij aankoop naar álle gegevens en registraties En controleer de registratie via een online portaal of databank.
Mocht u de aankoop doen en er dus zo een extra gezinslid bij te nemen, moet u aan de databank waar het dier is geregistreerd doorgeven dat u de nieuwe eigenaar bent van de pup. De vorige eigenaar moet zelf doorgeven dat de pup niet meer in zijn bezit is. (In de PetBase databank kunt u die twee meldingen tegelijk doen.)

Komt u er achter dat uw puppy niet aan de wettelijke eisen voldoet? Twijfel niet en doe een melding bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), dit doet u voor het welzijn van het dier en voor nog heel veel toekomstige puppy’s. 

Wees verstandig!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase