Maand van het chippen - Juni!

De maand van het chippen is aangebroken. In de maand juni worden eigenaren aangemoedigd om hun huisdieren te laten chippen om verloren dieren gemakkelijker te kunnen identificeren en herenigen met hun eigenaren. In dit artikel zullen we de voordelen van chippen bespreken, hoe het chippenproces werkt, wetgeving omtrent chippen, gezondheidsaspecten, en meer.

Inhoudsopgave

Dierenkriek
Met dank aan dierenkriek | https://www.dierenkriek.nl/
maand van het chippen

Wat is chippen?

Chippen is een procedure waarbij een klein microchip-implantaat onder de huid van een huisdier wordt geplaatst. Deze chip bevat een unieke identificatiecode die kan worden uitgelezen met behulp van een speciale scanner. Het is een eenvoudige en pijnloze procedure die meestal wordt uitgevoerd bij de dierenarts.

 

Hoe werkt chippen?

Wanneer een verloren huisdier wordt gevonden, kan een dierenasiel of dierenarts de chip scannen om de eigenaar te achterhalen. De identificatiecode op de chip is gekoppeld aan de contactgegevens van de eigenaar in een centrale database. Hierdoor kunnen vermiste huisdieren snel worden herenigd met hun eigenaren. 

 

Technologie achter chippen:

De microchip bevat een passieve RFID (Radio Frequency Identification) chip die energie ontvangt van de scanner. Wanneer de scanner in de buurt van de chip komt, stuurt deze een signaal uit dat de chip activeert en de identificatiecode uitleest. Deze technologie is betrouwbaar en wordt wereldwijd gebruikt voor het identificeren van huisdieren.

Voordelen voor huisdieren:

Het chippen van huisdieren biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een permanente identificatie, aangezien de chip niet kan worden verwijderd of verloren. Dit is vooral handig wanneer huisdieren vermist raken of betrokken zijn bij een ongeval. Bovendien kan het chippen helpen bij het voorkomen van identiteitsfraude, waarbij gestolen huisdieren worden doorverkocht.

 

Voordelen voor eigenaren:

Voor eigenaren biedt chippen gemoedsrust. Mocht hun huisdier vermist raken, dan vergroot het chippen de kans op hereniging. Daarnaast kan het chippen verplicht zijn volgens de wet, zoals bij honden in Nederland. Het naleven van de chipverplichting kan boetes voorkomen.

Maand van het chippen
Maand van het chippen

De chippen procedure:

Het chippen van een huisdier is een eenvoudige en snelle procedure. De dierenarts plaatst de microchip met een injectienaald onder de huid, meestal tussen de schouderbladen van het dier. De meeste huisdieren ervaren minimale pijn en ongemak tijdens de procedure. Het is belangrijk om na het chippen de contactgegevens bij de databank, zoals Dierendatabank PetBase er één van is, bij te werken.

 

Chippen van verschillende huisdieren:

Naast honden kunnen ook katten en andere huisdieren worden gechipt. Het chippen van katten is vooral belangrijk omdat katten vaak vrij buiten lopen en gemakkelijk kunnen verdwalen. Andere huisdieren, zoals konijnen, fretten, en vogels, kunnen ook worden gechipt om verlies en diefstal te voorkomen.

Verloren huisdieren en chippen:

Een van de belangrijkste voordelen van chippen is het vermogen om verloren huisdieren te herenigen met hun eigenaren. Wanneer een verloren huisdier wordt gevonden, kan de chip worden gescand en kunnen de contactgegevens van de eigenaar worden verkregen. Dit proces verloopt snel en efficiënt, waardoor de kans op een succesvolle hereniging toeneemt.

Rol van dierenasiels:

Dierenasiels spelen een cruciale rol bij het terugvinden van vermiste huisdieren. Zodra een verloren dier binnenkomt, wordt het gecontroleerd op een chip en worden de eigenaar gegevens gecontroleerd. Het chippen vergemakkelijkt het identificatieproces en helpt dierenasiels om verloren huisdieren sneller terug te brengen naar hun eigenaren.

Rol van dierenartsen:

Dierenartsen spelen een belangrijke rol bij het chippen van huisdieren. Ze voeren de procedure uit, zorgen voor een juiste plaatsing van de chip en informeren eigenaren over het belang ervan. Daarnaast kunnen dierenartsen advies geven over het updaten van de gegevens in de centrale database en eventuele gezondheidsvragen beantwoorden.

Maand van het chippen, Juni
Dierenkriek
Met dank aan dierenkriek | https://www.dierenkriek.nl/

Waarom registratie van chipgegevens belangrijk is:

Het registreren van chipgegevens is van vitaal belang voor het chippen van huisdieren. Het is niet voldoende om alleen de chip te laten implanteren; het is ook essentieel om de gegevens van de chip te registreren. Dit zorgt ervoor dat de unieke identificatiecode van het huisdier gekoppeld is aan de juiste contactgegevens van de eigenaar. Door chipgegevens te registreren, kan een verloren huisdier snel en gemakkelijk worden herenigd met zijn eigenaar.

 

Het registratieproces van chipgegevens:

Het registreren van chipgegevens is een eenvoudig proces dat kan worden gedaan via een centrale database of een speciale chipregistratiewebsite. Bij het laten chippen van een huisdier zal de dierenarts de eigenaar vragen om de gegevens van het huisdier, zoals naam, adres en telefoonnummer, te verstrekken. Deze gegevens worden vervolgens gekoppeld aan de unieke identificatiecode van de chip. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ingevoerde gegevens nauwkeurig en up-to-date zijn.

 

Het belang van up-to-date chipgegevens:

Het bijwerken van chipgegevens is cruciaal om ervoor te zorgen dat verloren huisdieren snel en efficiënt kunnen worden herenigd met hun eigenaren. Wanneer er veranderingen zijn in de contactgegevens van de eigenaar, zoals een verhuizing of een nieuw telefoonnummer, is het belangrijk om deze wijzigingen zo snel mogelijk door te geven aan de chipregistratiedatabase, waarvan Dierendatabank PetBase er één van is. Alleen met up-to-date gegevens kan een dierenasiel, dierenarts of andere betrokken partij contact opnemen met de eigenaar en het verloren huisdier terugbrengen naar huis.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase