kortsnuiten en katten met platte oren zijn straks verboden!

Er zal een verbod komen op het houden van honden met korte snuiten en katten met platte oren die als gevolg van beruchte foktechnieken lijden. Dit heeft minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangekondigd. Volgens de minister mag geen enkel huisdier in Nederland nog lijden onder zijn of haar uiterlijk.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, heeft aangekondigd dat er een verbod zal komen op het houden van huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken die voortkomen uit beruchte foktechnieken. Dit kan bijvoorbeeld omvatten honden met een te platte snuit of katten met vouwoortjes.

Kortsnuit verboden
Kortsnuit verboden

Waarom worden kortsnuiten en katten met platte oren verboden? 

Adema benadrukt dat er op dit moment nog geen definitieve lijst is van welke huisdieren precies verboden zullen worden, maar dat er momenteel gewerkt wordt aan verboden voor dieren met specifieke kenmerken die leiden tot lijden voor de dieren. Zo zijn katten met vouwoortjes bekend dat ze veel pijn kunnen hebben en last krijgen van kreupelheid wanneer ze ouder worden.

Om dit tegen te gaan, werkt Adema aan een houdverbod en een vertoningsverbod. Dit betekent dat het niet langer toegestaan zal zijn om deze dieren te houden als huisdier, noch om ze te laten zien in shows of tentoonstellingen. Bovendien zal er een automatisch een handels- en importverbod worden ingevoerd.

Deze maatregelen worden genomen om te zorgen dat geen enkel huisdier in Nederland nog lijdt onder zijn of haar uiterlijk. Adema benadrukt dat mensen vaak huisdieren kiezen met kenmerken die ze als schattig beschouwen, zoals een platte neus of gevouwen oortjes, zonder te beseffen dat deze dieren permanent kunnen lijden. Door het verbieden van huisdieren met deze kenmerken, hoopt de minister een einde te maken aan dit onnodige lijden.

Dierenleed groot probleem

Dierenleed is een groot probleem in de wereld en kan zich op vele manieren voordoen. Zoals fysiek of emotioneel lijden, ondervoeding, gebrek aan medische zorg, of gebrek aan sociale interactie. Dierenleed kan voorkomen bij zowel wilde als huisdieren, en kan voortkomen uit een verscheidenheid aan oorzaken, zoals verwaarlozing, mishandeling, foktechnieken die leiden tot gezondheidsproblemen, en ongeschikte leefomstandigheden.

De gevolgen van dierenleed kunnen ernstig zijn, variërend van fysiek letsel tot psychologische problemen. Huisdieren die lijden onder foktechnieken die leiden tot schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals honden met een te platte snuit of katten met vouwoortjes, kunnen bijvoorbeeld last hebben van ademhalingsproblemen, pijn, of beperkingen in hun beweging.

 

Dierenwelzijnsprobleem

Het is belangrijk om te erkennen dat dierenleed niet alleen een moreel probleem is, maar ook een dierenwelzijnsprobleem en een maatschappelijk probleem. Dierenleed kan leiden tot een afname van de gezondheid en welzijn van dieren, maar kan ook leiden tot verstoring van ecosystemen en een afname van biodiversiteit. Bovendien kan dierenleed ook een negatieve impact hebben op mensen. Zoals het verminderen van de kwaliteit van leven van mensen die in direct contact staan met dieren die lijden.

Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om dierenleed te voorkomen en te verminderen. Dit kan onder andere gedaan worden door het verbieden van foktechnieken die leiden tot schadelijke uiterlijke kenmerken. Het invoeren van wetten en regelgeving om dierenwelzijn te beschermen, en het versterken van de capaciteit van dierenbeschermingsorganisaties om dierenleed te bestrijden.

Kortsnuit verboden

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase