De verschillende kleurpatronen bij katten

Katten zijn misschien wel de meest populaire huisdieren ter wereld. Hun zachte vacht en schattige uitstraling maken hen tot geliefde metgezellen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat kattenrassen verschillende kleurpatronen hebben die hen onderscheiden van elkaar. In dit artikel zullen we de verschillende soorten vachten bij katten bespreken.

katten kleuren

Effen, eenkleurig

Het eerste type vacht is het effen patroon, ook wel bekend als solid, self of eenkleurig. Dit patroon bestaat uit een vacht met één kleur zonder enige aftekeningen. Dit patroon kan variëren in kleur van wit tot zwart en alles daartussenin. Enkele populaire kattenrassen met een eenkleurige vacht zijn de British Shorthair, Bombay, Pers, Siamees, Sphynx en de Scottish Fold.

Kleurpatronen bij katten

Tweekleurig patroon

Een ander type vacht is de bi-colour, oftewel tweekleurig patroon. Dit patroon bestaat uit twee kleuren, waarvan wit meestal de dominante kleur is. Andere kleuren die vaak voorkomen in combinatie met wit zijn zwart, rood of grijs. Kattenrassen met een tweekleurige vacht zijn onder anderen de Tuxedo Cat, Turkse Angora, Amerikaanse Korthaar, Brits Langhaar en Ragdoll.

Kleurenpatronen

Driekleurig patroon

Een derde type vacht is de tri-colour, ook wel bekend als lapjeskat of driekleurig patroon. Dit patroon bestaat uit drie kleuren: zwart, rood en wit. Dit patroon is voornamelijk te zien bij vrouwelijke katten, omdat het patroon wordt veroorzaakt door genen op het X-chromosoom. Kattenrassen met dit kleurpatroon zijn de Calico, Tortie, Japanse Bobtail, American Shorthair en Devon Rex.

Kleurpatroon kattenvacht

Tabby / cypers patroon

Een ander veel voorkomend patroon bij katten is het tabby of cypers patroon. Dit patroon is het meest voorkomende vachtpatroon bij katten en heeft verschillende varianten, zoals gespikkeld, klassiek, makreel en gevlekt. Het gespikkelde patroon is gedetailleerd en bestaat uit individuele haren met een eigen kleurenband. Het klassieke patroon bestaat uit bredere strepen die rond een bepaald punt lijken te draaien. Het makreel patroon bevat voornamelijk verticale strepen die soms licht buigen. Het gevlekte patroon heeft geen strepen of lijnen, maar juist vlekken of stippen. Kattenrassen waarbij dit patroon terug te vinden is, zijn de Maine Coon, Bengaal, Abyssinian, Noorse Boskat, Sphynx en Siamees.

Kleurpatroon kattenvachten

Tortie en schildpad patroon

Een ander patroon dat veel voorkomt bij katten is het tortie of schildpad patroon. Dit patroon is een mix van twee kleuren, meestal rood en zwart. Dit patroon is voornamelijk te zien bij vrouwelijke katten, omdat het gen dat dit patroon veroorzaakt zich bevindt op het X-chromosoom. Het resultaat is een mix van de twee kleuren die een gemengd effect geven

Kleurpatroon kattenvacht

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase