Is de ziekte van Lyme gevaarlijk voor honden?

Wanneer wij mensen door het bos lopen kan het gebeuren dat een teek je de ziekte van Lyme overdraagt. Veel mensen vragen zich af of dit ook gebeurt bij honden.

Lyme is een infectie dat veroorzaakt wordt door bacteriën die door je bloedbaan zwemmen. Ze kunnen je gewrichten, organen of zenuwstelsel infecteren. Deze infectie kan je oplopen door een beet van een besmette teek. De ziekte van Lyme draagt één op de vijf teken met zich mee.

Wij als mensen zullen relatief snel na een beet van een teek klachten krijgen, dit is in tegenstelling tot honden helemaal niet zo. Honden zullen helemaal geen klachten krijgen of pas heel laat. Denk hierbij aan maanden later. In dit geval kan je hond klachten krijgen door de infectie zoals last van zijn gewrichten, koorts, slaperigheid en weigeren te eten. Op het moment dat je hond besmet is zie je geen rode plek zoals je bij mensen wel ziet. Voor een diagnose bij honden zal er bloed moeten worden afgenomen bij de dierenarts. Bij waarneming van de ziekte van Lyme zal de dierenarts antibiotica meegeven. Dit is voldoende pijnstilling voor je huisdier.

Het duurt 48uur voordat je hond besmet raakt van de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Dit is ruim genoeg tijd om na elke boswandeling even je hond te checken of er geen teken zitten. Zie je een teek zitten? Verwijder hem zelf of laat dit zo snel mogelijk door een dierenarts doen.

De ziekte van Lyme is dus niet gevaarlijk voor huisdieren mits het behandeld wordt!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase