Invoering regels I&R Hond per 1 november 2021

In dit artikel geven wij een korte samenvatting van de invoering van de nieuwe regels I&R Hond. De nieuwe invoering is niet geheel zonder slag of stoot gegaan en daar heeft DIER EN ARTS een mooi artikel over geschreven die ook als bijlage aan dit nieuwsitem is toegevoegd.

De regelgeving
Alle honden die na 2013 zijn geboren of geimporteerd zijn/worden moeten gechipt en geregistreerd zijn. Om illegale hondenhandel tegen te gaan is er per 1 november besloten dat ook de persoon die het dier registreert, zelf geregistreerd moet zijn.
Dit zijn alle fokkers, importerus, dierenartsen en chippers. Zo weet je meteen waar het dier vandaan komt. Fokkers en importeurs die bedrijfsmatig handelen moeten daarnaast ook een UBN (Uniek Bedrijfsnummer) hebben en moeten de pup voordat deze 7 weken is ook voorzien van een EU-paspoort. Fokkers registreren geboren pups via het chipnummer van de moeder bij een RVO portaal zoals PetBase en de chipper of dierenarts meldt de chip aan bij dit portaal. Alleen de dierenarts mag het verplichte EU paspoort aanmelden bij het portaal. Importeurs moeten binnen twee weken na importdatum de hond registreren via een dierenarts. Hondenkopers mogen dus alleen honden kopen die komen met een chip, registratie en een paspoort. Het bijhouden van de gegevens in het portaal is voor de eigenaar.

Te snel ingevoerd
Door het uitstel van de invoering eerder dit jaar en de aankondiging van de minister in de staatscourant, moest 1 november nu wel doorgaan, ondanks dat de systemen nauwelijks konden worden getest door ons en andere portalen. Hierdoor lopen de RVO en de databanken tegen veel problemen aan. Omdat je nog veel problemen tegenkomt is ook het voorlichten van de dierenartsen niet zoals gewenst. De RVO is een heel belangrijke stap vergeten, namelijk het informeren van hondenbezitters en de registreerders. De dierenartspraktijken worden hierdoor extra belast met het voorlichten van hun klanten. Bij het maken van een afspraak met een hondeneigenaar is het belangrijk om kort te wijzen op het feit dat een UBN of portaal registratie vooraf geregeld moet zijn. Een registratiemelding bij de dierenarts neemt ongeveer 10 minuten in beslag.

Onderbuikgevoel
Dierenartsen kunnen vermoeden dat er bij een hond sprake is van valse vaccinaties, niet de juiste identiteit of andere afwijkingen in de registratie. Dit komt het vaakst voor bij gechipte honden met een EU paspoort. Bij dit vermoeden kan je contact opnemen met de RVO.

Leveranciers
De leveranciers van de transponders en EU paspoorten staan ook geregistreerd bij de RVO en de leveranciers moeten alle administratie over de chips delen met de RVO. Deze partijen leveren alleen aan praktijkadressen met een UBN. De dierenartspraktijken kunnen wel blanco paspoorten overdragen aan elkaar.

Data
Hondeneigenaren moeten hun gegevens zelf bijwerken, maar de bewaarplicht van de registratie ligt bij de RVO. Alle aangewezen portalen zijn door de overheid erkend en moeten voldoen aan de strenge AVG regels van de overheid.

Controle
De toezichthoudende organisatie op dit geheel zijn de NVWA (Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit) en de LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming). Deze partijen zullen in de eerste fase nog veel tolerantie hebben voor functionaliteiten die nog niet helemaal werken en processen die nog verbeterd moeten worden.

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase