Ideale temperatuur voor je huisdier

Huisdieren zijn vaak redelijk weerbestendig, maar hoe zorg je ervoor dat ze het comfortabel hebben als het extreem koud of juist erg warm wordt? In Nederland kan de temperatuur flink schommelen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier altijd een comfortabele leefomgeving heeft.


Lichaamstemperatuur van huisdieren

De lichaamstemperatuur van honden ligt tussen de 38.0 en 39.0 graden en die van katten tussen de 38.0 en 39.5 graden. Dit is iets hoger dan de gemiddelde lichaamstemperatuur van mensen. Honden en katten hebben zweetkliertjes alleen onder de voetzolen, in tegenstelling tot mensen die over hun hele lichaam zweetkliertjes hebben. Hierdoor kunnen honden en katten niet zweten om af te koelen. In plaats daarvan hijgen honden om af te koelen en katten likken vaak hun vacht om af te koelen door verdamping van het vocht.

 

Ideale temperatuur in huis

De temperatuur in huis is afhankelijk van de temperatuur buiten. Als het warm is, kun je de gordijnen sluiten, de airco of ventilator aanzetten en ervoor zorgen dat je huisdier genoeg drinkwater heeft. Zorg ervoor dat de airco of ventilator niet te koud staat, ongeveer 5 tot 10 graden kouder dan buiten is voldoende.

In de winter kan de temperatuur ‘s nachts dalen naar 15 graden, wat niet te koud is voor honden of katten, tenzij ze oud of ziek zijn. Dan is een temperatuur van ongeveer 18 graden beter. Zorg ervoor dat je huisdier een warm plekje heeft om te slapen, zoals een warme mand met dekens of een warm holletje voor de kat. Dit kan ook helpen om energie te besparen door het huis minder te hoeven verwarmen.

Houd rekening met de behoeften van je huisdier als het gaat om de temperatuur in huis. Maak gebruik van natuurlijke middelen zoals gordijnen om de temperatuur te reguleren en zet de airco of ventilator niet te hard of te koud. Zorg ervoor dat je huisdier genoeg drinkwater heeft en een warm plekje om te slapen. Als je dit doet, kan je huisdier comfortabel blijven zonder te veel energie te verbruiken.

 

Hond of kat buiten

Zorg ervoor dat je huisdier genoeg schaduw heeft als het vaak buiten is, zodat het niet te snel oververhit raakt. In de herfst en wintermaanden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier een warm plekje heeft om zich terug te trekken. Plaats bijvoorbeeld een honden- of kattenluikje of creëer een warm plekje met een mand en dekens in de schuur of het hok. Zorg altijd voor genoeg eten en drinkwater, zowel binnen als buiten.

Naast het verzorgen van je huisdier is het ook verstandig om je huisdier te chippen en correct te registreren bij een door de overheid erkende dierendatabank, zoals PetBase

Temperatuur voor huisdier

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase