Hoe lang kan je je hond alleen thuis laten?

Als hondeneigenaar weet je dat het soms lastig kan zijn om je trouwe viervoeter alleen thuis te laten. De grote, droevige ogen die je aanstaren wanneer je de deur uitgaat, maken het er niet makkelijker op. Maar hoe lang kan je je hond eigenlijk alleen thuis laten? In dit artikel lees je handige tips over hoe je je hond hierop kunt voorbereiden.

 

3 tot 4 uur alleen

Honden zijn van nature erg sociale dieren, doordat ze afstammelingen zijn van wolven en gewend zijn om in een roedel te leven. Als ze dan ineens minder contact hebben en alleen moeten blijven, kunnen ze in paniek raken. Daarom is het van belang om al vanaf het begin te trainen met je hond. Hondentrainster Tamsin Durstin raadt aan om je hond niet langer dan 3 à 4 uur alleen te laten, maar dit hangt natuurlijk ook af van het karakter van je hond. Sommige honden kunnen prima alleen zijn en anderen hebben meer gezelschap nodig.

Hond alleen thuis
Hond alleen thuis

Wat is het maximale?

t is dan het maximale aantal uren dat je je hond alleen kunt laten? Volgens Durstin is dit maximaal 4 uur. Een halve werkdag zou je je hond dus nog wel alleen kunnen laten, maar een hele werkdag is volgens haar niet verantwoord.

 

Goede voorbereidingen

Mocht je je hond toch meerdere uren alleen moeten laten, dan is het handig om je hond hierop voor te bereiden. Zorg dat je hond genoeg beweging heeft gehad voordat je weggaat, zodat hij lekker moe is en daarna kan slapen terwijl jij weg bent. Daarnaast is het verstandig om genoeg hondenspeeltjes neer te leggen, want dit helpt tegen eenzaamheid.

Leeftijd van de hond

De richtlijn van 3 à 4 uur is dus afhankelijk van het karakter van je hond, maar ook van zijn leeftijd. Een jonge hond zonder verlatingsangst kan makkelijk 4 uur alleen zijn, maar een oudere hond kan bijvoorbeeld te maken krijgen met incontinentie, staar, dementie of doofheid, waardoor hij minder lang alleen kan zijn.

Als hondeneigenaar is het belangrijk om goed te weten hoe lang je je hond alleen thuis kunt laten. Zo kun je je hond op een verantwoorde manier alleen laten, zonder dat hij in paniek raakt of zich eenzaam voelt. Met de tips uit dit artikel kun je je hond goed voorbereiden op een aantal uurtjes alleen thuis.

Hond alleen thuis

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase