Het Gevaar van Grasaren bij Dieren

Grasaren, ook wel bekend als aren, zijn een verborgen gevaar voor huisdieren. Deze kleine, scherpe zaden kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij zowel honden als katten. In dit artikel bespreken we de risico’s van grasaren, symptomen waar je op moet letten, en hoe je je huisdier kunt beschermen.

 

 

Wat zijn Grasaren?

Grasaren zijn de zaden van grasplanten die in de zomermaanden veel voorkomen. Ze zijn klein, scherp en kunnen gemakkelijk in de huid, oren, neus en zelfs in de ogen van je huisdier doordringen. Door hun vorm kunnen ze zich alleen voorwaarts bewegen, wat betekent dat ze diep in het lichaam van je huisdier kunnen doordringen en ernstige schade kunnen veroorzaken.

Grasaren dieren

Gevaren van Grasaren

Grasaren kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken bij huisdieren, waaronder:

 1. Infecties: Grasaren kunnen wonden veroorzaken die geïnfecteerd kunnen raken. Deze infecties kunnen zich verspreiden en leiden tot abcessen.

 2. Interne Schade: Ingeslikte of ingeademde grasaren kunnen interne organen beschadigen. Ze kunnen in de keel, longen of maag terechtkomen en ernstige interne problemen veroorzaken.

 3. Oog- en Oorproblemen: Grasaren kunnen in de ogen of oren van je huisdier terechtkomen, wat leidt tot pijn, irritatie en mogelijk ernstig letsel of infectie.

Symptomen van Grasaren

Het is belangrijk om de tekenen van grasaren te herkennen zodat je snel actie kunt ondernemen. Enkele symptomen zijn:

 • Overmatig likken of bijten aan een specifiek gebied
 • Plotse kreupelheid of pijn bij het lopen
 • Hoesten, niezen of moeilijk ademhalen
 • Oog- of oorontstekingen
 • Zwellingen of abcesse

Preventie en Behandeling

Preventie is de beste manier om je huisdier te beschermen tegen de gevaren van grasharen. Hier zijn enkele tips:

 • Vermijd gebieden met hoog gras tijdens wandelingen.
 • Controleer je huisdier regelmatig op grasharen, vooral na buitenactiviteiten.
 • Borstel je huisdier regelmatig om grasharen uit de vacht te verwijderen.

Als je vermoedt dat je huisdier last heeft van grasharen, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts. De dierenarts kan de grasharen veilig verwijderen en eventuele infecties behandelen.


Conclusie

Grasaren vormen een serieus gezondheidsrisico voor huisdieren. Door alert te zijn op de symptomen en preventieve maatregelen te nemen, kun je je geliefde viervoeter beschermen tegen de pijn en het ongemak dat deze kleine, maar gevaarlijke zaden kunnen veroorzaken. Bezoek www.petbase.eu voor meer informatie en tips over het gezond en veilig houden van je huisdier.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase