Het belang van snuffelen van je hond

Maakt jouw hond tijdens het wandelen vaak stops om grondig aan struiken te ruiken? Hoewel het verleidelijk kan zijn om je hond te pushen om door te lopen, is het eigenlijk een goed idee om je hond te laten snuffelen aan alle struiken, grasveldjes en paaltjes die hij wil. Snuffelen is namelijk heel belangrijk voor je hond. In dit artikel zullen we uitleggen waarom.

Het reukvermogen van honden is geweldig. Dit komt doordat ze veel zenuwcellen en reukreceptoren in hun neus hebben. Ter vergelijking: mensen hebben ongeveer 5 miljoen reukreceptoren, terwijl honden er ongeveer 220 miljoen hebben. Hierdoor zijn honden beter in staat om verschillende geuren van elkaar te onderscheiden. Als jij een pizza eet, ruikt de hond niet alleen de geur van de hele pizza, maar kan hij ook de geuren van alle afzonderlijke ingrediënten op de pizza herkennen.

hond snuffelen
mentale gezondheid hond

Boost mentale stimulatie

Het is niet verwonderlijk dat honden met hun uitmuntende reukvermogen graag de wereld om hen heen verkennen met hun neus. Die ene boom of paal waar je hond altijd bij stilstaat om te snuffelen, bevat waardevolle informatie over de omgeving. Snuffelen is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de mentale gezondheid van je hond. Het vermindert stress en onderzoek heeft aangetoond dat honden die veel snuffelen ook optimistischer zijn.

Voor honden is snuffelen een vorm van mentale stimulatie. Het vereist veel hersenwerk om alle geuren te herkennen, te onderscheiden en alle informatie te verwerken. Niet alleen vindt je hond het fijn om tijdens het wandelen veel te snuffelen, maar jij als eigenaar kan na de wandeling ook genieten van een kalme en voldane hond.

Meer dan alleen snuffelen

Naast het snuffelen zelf zijn er nog andere toepassingen voor het uitstekende reukvermogen van honden. Mensen maken dankbaar gebruik van deze kwaliteit door honden te trainen om drugs en explosieven te detecteren. Daarnaast zijn honden in staat om verschillende ziektes bij mensen te detecteren, zoals kanker, diabetes en infectieziektes. Dit doen ze door het herkennen van vluchtige organische stoffen (VOS) die door zieke cellen worden uitgestoten.

reukvermogen hond
Belang snuffelen

Verschillende manieren om te snuffelen

Er zijn verschillende manieren om je hond aan het snuffelen te krijgen, naast het toestaan van snuffelen tijdens het wandelen. Een idee is om denkspellen te gebruiken waarin snuffelen centraal staat, zoals een snuffelmat waarin je hond zijn eten kan vinden. Een andere leuke optie is om bloemen en planten met verschillende geuren op je balkon of in de tuin te plaatsen. Houd er wel rekening me dat sommige plantensoorten giftig kunnen zijn voor honden.

Daarnaast zijn er verschillende hondensporten waarbij honden hun neus moeten gebruiken, zoals reddingswerk, detectiewerk en praktijkspeuren. Als je geen tijd hebt voor een hondensport, kun je in je woning hondensnoepjes of -speeltjes verstoppen en je viervoeter ernaar laten zoeken. Dit zal bijdragen aan de mentale stimulatie van je hond en kan ook erg leuk zijn voor jou en je hond.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase